Video
Feit of fictie? De laatste Iraanse prestaties op een rijtje
Irans opmars in de wereld van de technologie is niet meer te stuiten. Van een ruimteaap tot een supersonisch gevechtstoestel: Iran slaagt er op eigen houtje in om zich te meten met de wereldmachten. Althans, als je de Iraanse media moet geloven.
Iraanse ruimteaap: waarschijnlijk fictie
Iran meldde dit weekeinde dat het voor het eerst met succes een aapje de ruimte in had gestuurd, en vervolgens weer veilig op de aarde had laten terugkeren.
Maar op de foto's die de Iraanse staats-media naar buiten brachten, had de aap in de ruimte een metamorfose doorgemaakt: vooraf was hij donkerbruin, bij terugkeer had hij een lichtgrijze vacht en een rode moedervlek boven zijn oog.
Allemaal een misverstand, vertelde een Iraanse functionaris aan persbureau AP: de media hadden twee apen door elkaar gehaald, en per ongeluk archiefbeeld van een reserve-ruimteaap in omloop gebracht. Hij verzekerde dat de bruine aap - 'Pisgham', pionier in het Farsi - wel degelijk gezond én bruin was teruggekeerd van zijn twintig minuten in de ruimte.
Het is niet voor het eerst dat Iran claimt een dier in de ruimte te brengen: eerder gingen er al een schildpad, een muis en enkele wormen.
Irans supersonische straaljager Qaher-313: waarschijnlijk fictie
Deze week presenteerde de Iraanse luchtmacht zijn nieuwste speeltje. De ultramoderne straaljager Qaher-313 kan onopgemerkt het vijandelijke luchtruim binnenvliegen door zijn stealthcapaciteit. De Qaher-313 vormt daarmee de schrik van de Amerikaanse marine, die in groten getale aanwezig is op steenworpafstand van de Iraanse kust.
Eén klein probleempje, of eigenlijk tien grote problemen, zo merkte militair-expert David Cenciotti van defensieblog The Aviationist op: de cockpit waarin de piloot zich bevindt is wel aan de erg kleine kant. Hij past bijvoorbeeld niet in zijn vliegstoel en uit de beelden is af te leiden dat het gepresenteerde model is gemaakt van plastic.
Iran beschikt over beelden van de CIA: geen fictie
Met veel trots presenteerde Iran in 2011 een Amerikaanse spionagedrone - een onbemande vliegtuig - te hebben onderschept. Het toestel werd ingezet door de CIA en vloog vermoedelijk boven Iraans grondgebied, toen hackers van de Iraanse luchtmacht besloten in te breken in het systeem van de ultramoderne RQ-170.
Amerikaanse functionarissen beweerden toentertijd dat het verlies van het toestel beperkt was gebleven, omdat de Iraniërs niet de middelen zouden hebben om de gegevens die in de computer van de drone zaten te ontfutselen. Daar blijkt nu niets van waar te zijn, zo blijkt uit beelden die staatsmedia vandaag publiceerde.
Daarop is te zien hoe een toestel van de grond komt, vermoedelijk van een Amerikaanse luchtmachtbasis in Kandahar, Afghanistan. Die beelden kunnen vrijwel onmogelijk zijn geschoten door Iraniërs. Ook zijn de vorm en het type camera kenmerkend voor het model dat de Iraniërs in handen hadden gekregen, stelt het Amerikaanse blad Foreign Policy.
Overigens verzocht president Barack Obama de Iraanse regering om het toestel terug te geven. Aan die oproep gaf Teheran gedeeltelijk gehoor; Obama kreeg de RQ-170 opgestuurd, maar dan de sleutelhangerversie daarvan.
Irans geslaagde raketlancering van de Sjahab-3 raket: deels fictie
Dan zijn er nog de foto's van de lancering van de Sjahab-3 raket in 2008, uitgevoerd door de Iraanse Republikeinse Garde. De bovenste foto is die door de Iraanse regering werd verspreid. De onderste foto is daarentegen het origineel.