Feireiss gaat Nai tot leven brengen

Van onze architectuurmedewerker ROTTERDAM - Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gaat in zijn expositiebeleid van de komende jaren de nadruk leggen op het proces van architectuurmaken. “We willen architectuur niet als kunstvorm tonen, maar als onderdeel van sociale structuren in de maatschappij”, aldus de nieuwe directeur Kristin Feireiss gisteren in het NAi.

Feireiss wil met haar exposities een groter publiek aanspreken. Het afgelopen jaar trok het NAi 60.000 bezoekers en dat moeten er in de ogen van de Berlijnse veel meer worden. Het dubbele moet in haar ogen mogelijk zijn. “Ik wil levendige exposities die de zintuigen aanspreken, die door de bezoekers met vreugde en genoegen worden ervaren en hen bij de architectuur betrekt. Ik wil mij niet alleen op academische concepten voor vakmensen concentreren.”

Om die grotere publieksparticipatie te krijgen, gaat Feireiss een jaarlijks festival in de zomer opzetten, waarbij steeds één land centraal staat en waaraan ook andere culturele instituten in Rotterdam deelnemen.

Daarnaast wil ze de scholen nauwer bij het Nederlands Architectuurinstituut betrekken. Op de bovenverdieping van het NAi komt een ruimte waar kinderen op een intensieve manier in aanraking worden gebracht met architectuur.

In haar tentoonstellingsbeleid wil de Feireiss ook een nauwere relatie met ontwikkelingen in Europa leggen. Op het programma staat een tentoonstelling met vier architecten uit Frankrijk, die ieder een kwart van de grote zaal van het NAi ter beschikking krijgen om die helemaal naar eigen inzicht in te richten. Rondom deze tentoonstelling wordt een symposium georganiseerd met Nederlandse architecten van dezelfde generatie.

In augustus wordt een deel van de grote zaal gebruikt voor een workshop voor architectuurstudenten met de Nederlander Wiel Arets en de Amerikaan Thom Mayne (architect van het bureau Morphosis).

Om het NAi als expositieruimte herkenbaarder te maken wil ze een kleine prijsvraag uitschrijven onder jonge architecten voor een bushalte naast het gebouw. Het huidige hokje is haar te saai.

Verder maakte ze bekend dat Ole Bouman per 1 mei de nieuwe hoofdredacteur van het tijdschrift Archis wordt. Dit blad wordt uitgegeven door het NAi, maar vaart een volledig onafhankelijke koers. Bouman verzorgde dit voorjaar de Nederlandse inzending voor de Triënnale in Milaan. Daarnaast heeft Feireiss Dieuwke van Ooij, nu nog correspondent van Trouw in Berlijn, voor een jaar aangetrokken als persoonlijk assistent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden