Feike Salverda 1946 - 1996

Het credo van de op 49-jarige leeftijd overleden journalist Feike Salverda, was volstrekt helder: “Een journalist behoort investigative te zijn. Je moet proberen meer openbaar te krijgen dan openbaar is. Je moet steeds weer tegen de grenzen aanduwen.”

Dat deed Salverda, die, 49 jaar oud, aan longkanker overleed, tot het laatst. Nog in januari bracht dat hem voor de rechter voor de openbaarmaking van floppy's die bij de Amsterdamse officier van justitie waren gestolen. De rechtbank sprak hem (en misdaadverslaggever Peter R. de Vries) vrij van de aanklacht gestolen informatie te hebben verspreid. Voor de wet is informatie geen goed en dus kan van heling ook geen sprake zijn. Tot een hoger beroep kon het niet meer komen in verband met Salverda's ziekte. De zaak tegen De Vries krijgt wel nog een vervolg.

Salverda begon zijn loopbaan bij Het Vrije Volk. Daarna werkte hij voor Vrij Nederland, Vara en VPRO (radio en televisie). Dat waren Salverda's gouden jaren, alvorens hij wat in de versukkeling raakte door de mislukking van de commerciële zender TV-10 van Joop van den Ende, waar hij chef van de afdeling actualiteiten zou worden. Daarna was hij kort programmadirecteur van de lokale zender AT5 in Amsterdam, en eindredacteur bij RTL4. De kwestie met de floppy's overkwam hem als oprichter van zijn eigen productiemaatschappij Track Television, waarmee hij, vooral werkend voor Veronica, terugkeerde in de onderzoeksjournalistiek.

“Ik ben een journalist ongeacht het medium. Ik heb me nog nooit ergens belemmerd gevoeld, niet bij een dagblad, niet bij een weekblad, niet bij de radio en niet bij de televisie. Het is een prachtig vak met ongekende mogelijkheden, ongeacht het medium.” Zo zei Salverda het tien jaar geleden tegen de VPRO-gids. Dat jaar maakte hij, samen met Lex Runderkamp de tv-reeks 'Gouden bergen'.

Het was onderzoeksjournalistiek met thrillerachtige aspecten. Het duo hanteerde de overvalmethode als dat nodig was, de verborgen camera ook, en hield kantoor in een schemerig kamertje; het stond er blauw van de sigarenrook en de whiskyfles had een even pronte plaats als de computer waaruit ze steeds weer nieuwe, verbluffende gegevens haalden. Ze onderzochten de ABP-affaire, Hollandia-Kloos, Lubbers en de Koeweitkwestie, de vennootschapsbelasting, en kwamen steeds met nieuwe, opmerkelijke gegevens.

Salverda toen: “Onze grote drijfveer is, laat ik zeggen, de kracht van het beste deel van de Amerikaanse journalistiek. Muck-raking , uitzoeken, speuren en in de openbaarheid brengen. In de school van Drew Pearson en Jack Anderson. Dat is ons motief. En nu schijnt Jack Anderson een mormoon te zijn.”

Runderkamp: “Drew Pearson schijnt dood te zijn.”

Salverda: “Maar zijn geest leeft voort.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden