FEESTWIJNEN

Het fin-de-siècle lijkt de Nederlanders de ruimte te geven hun ingebouwde remmen eindelijk eens los te gooien. Hoewel, op wijngebied blijft het helaas nog wat behelpen. Weliswaar zetten alle glossy's, dames- en supermarktbladen bij al hun feestrecepten braaf de wijnkeus, maar die wijnen mogen niet te duur zijn. Voor een mooi stuk vlees of een lekkere vis mag rustig een paar tientjes worden neergelegd, maar voor een fles wijn is één tientje al gauw (te) veel. Fout dus.

RONALD DE GROOT

Bekende namen, daarvoor is men nog wel eens bereid wat meer te betalen. Zoals voor een wijn als de Rauzan-Gassies 1994, een Tweede Grand Cru Classé uit de Médoc (Albert Heijn, f 39,95). Voor zo'n wijn misschien een 'zeer schappelijk' bedrag, als je naar de marktprijs kijkt, maar voor een dramatisch slechte wijn als deze is elke gulden er een te veel. Dit soort wijnen is, gezien ook de prijs, alleen interessant voor de verstokte etikettendrinkers. Ook fout dus.

Een moeilijke afweging is altijd of men bij hoogtijdagen moet kiezen voor bekend & klassiek, of onbekend & avontuurlijk. Wie zijn flesjes Bordeaux of Bourgogne lang geleden kocht en oplegde, heeft niet zo'n groot probleem. Maar wie zich heden bij de winkel vervoegt zal het niet gemakkelijk hebben bij het huidige hoge prijsniveau. Bovendien zijn de rode wijnen uit de Bordeaux pas de laatste jaren weer van een goed niveau en nu nogal eens te jong om te drinken.

Wie op dit moment gaat kopen voor de feestdagen zal een keuze voor een alternatief moeten overwegen. Dat kan een goedkopere variant zijn binnen een bekende streek, of een vergelijkbare wijn van daarbuiten, met ongeveer hetzelfde karakter, bijvoorbeeld omdat hetzelfde druivenras is gebruikt. Onderstaand volgen wat suggesties. Voor een bepaald type gerecht is steeds gekozen voor twee wijnen, een klassieke variant en een alternatief.

Wijnen voor een licht voorgerecht, zoals vis, eventueel met een lichte saus, koude of lauwe salades.

De klassieker

Zenato Soave Classico 1996 De Gouden Ton, f 11,95

Een wijn met veel frisheid en mooie zuren, spetterend wit fruit, bloemen, in de smaak lichtvoetig, maar toch ook kracht en diepte; zit goed in elkaar.

Het alternatief

Lindemans 'Cawarra' Chardonnay 1997, Unoaked Albert Heijn, f 8,95

Bij Australische witte wijnen is houtgebruik de regel, dus het is goed te melden dat dit geen hout, geen 'eiken' heeft; daardoor voert het exotische fruit bij deze typisch Australische Chardonnay de boventoon, met abrikoos, limoen en peer in de geur en een smakelijke, sappige, niet heel droge en heel toegankelijke smaak.

Wijnen voor een wat zwaarder voorgerecht, bij vis met een uitgesproken smaak en/of saus, kip, kalkoen, of een hoofdgerecht met deze ingrediënten.

De klassieker

Petit Chablis 1996, André Meunier HEMA, f 9,95

Nu de gewone Chablis praktisch onbetaalbaar is geworden heeft de wijnhandel de Petit-Chablis ontdekt, een wijn uit de periferie van de streek; dit is een heel aangenaam exemplaar, met in de geur lekker peer en appel, wit fruit, en een smaak die mooi zuiver is, met aangename zuren en bitter, veel frisheid en goed sap.

Het alternatief

Planeta 1996, Chardonnay, Sicilia Gall & Gall, f 24,95

Spectaculaire moderne Chardonnay, niet goedkoop, maar dan heb je er ook wel iets heel bijzonders voor: een wijn met immens veel smaak, prachtig hout, vanille, banaan, geroosterd brood, lekker getoast, met exotisch fruit en een smaak die minutenlang blijft nahangen; voor bij een zeer krachtig gerecht.

Wijnen voor bij een lichter hoofdgerecht, met bijvoorbeeld parelhoen, kalfsvlees, eend of een voorgerecht met deze ingrediënten.

De klassieker

Bourgogne C0te Chalonnaise 1995, Les Vignerons de Buxy Gall & Gall, f 12,95 Een lichte, maar niettemin heel aangename rode Bourgogne, met wat zoet, aardbeien en kersen in de geur, een elegante smaak, heel open, met lekker fruit en nog even wat weerstand in de finale; een wijn om direct te drinken.

Het alternatief

Casa de la Reina 1991, Rioja, Reserva HEMA, f 10,95

Een heel fruitige reserva, met dat typische, wat gebrande, geprononceerde hout, maar ook aangenaam kersen, een elegante smaak, met zuur, bitter, een goede lengte en een goede balans.

Wijnen voor bij een hoofdgerecht met (stevig) rood vlees.

De klassieker

Château Pontet-Fumet 1994, Saint-Emilion Grand Cru HEMA, f 14,95

Ondanks zijn jonge leeftijd al heel aangenaam, diep van kleur, met veel cassis, nog wel even wat stevigheid, maar daarnaast een zachte kruidigheid, room, lekker rijk en mondvullend.

Andere goede (klassieke) wijnen

Er zijn verschillende goede Bordeaux te koop, met name op het niveau van Cru Bourgeois (Médoc) of Grand Cru (Saint-Emilion). Helaas zijn veel wijnen relatief (te) jong om te drinken. Zeker aanbevolen is de Château Ségur 1995, Haut-Médoc (Gall & Gall, f 15,99), een wijn die vrij krachtig is, met veel cassisfruit, nog even wat streng in zijn tannines, maar bij een stevig stuk vlees zal hij zeker niet misstaan. Ook uitstekend is de Château La Marzelle 1995 (Albert Heijn, f 29,95), echt Saint-Emilion, met een zoete romigheid, heerlijk kersen en pruimen, met een breed uitwaaierende, helaas nog wat jonge smaak. Helemaal nog gesloten is de overigens uitstekende Marquis de Terme 1994, een Margaux (Albert Heijn, f 29,95), met een mooie combinatie van hout en fruit en nog veel jeugdige tannines; een grote belofte.

Het alternatief

Alamos Ridge, Cabernet-sauvignon 1995, Mendoza Gall & Gall, f 15,95

Mooi zwoel en kruidig in de geur, met vanille, tabak, de smaak is zacht en smaakvol, met even wat caramel, zuidelijke kruiden, met een aangenaam bitter na.

Wijn voor een zoet nagerecht, met gebruik van fruit, room, maar niet met chocola.

De klassieker

Château Puy-Servain 'Terrement' 1996 Haut-Montravel. Kwast Wijnkopers, ongeveer f 30,- (50 cl)

Een briljante zoete wijn, die barst van het fruit, met abrikoos, perzik, honing, wat mandarijn en sinaasappel, niet te zwaar zoet, maar juist heel fris door zijn mooie zuren; gemaakt onder het motto: 'le meilleur à la limite du possible' (het beste op de grens van het mogelijke).

Het alternatief

Christmas Pudding Wine 1996, Muscat de Rivesaltes 1996 Marks & Spencer, f 15,50 (50 cl)

Een Vin Doux Naturel, dat wil zeggen tijdens de gisting versterkt met wat alcohol, uitgesproken zoet, met abrikoos, sinaasappel, geconfijt fruit, dadels, honing, zelfs wat kruidkoek, zeer geschikt bij heel zoete nagerechten, zoals (inderdaad) christmas pudding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden