FEESTWIJN - Wijnen voor onder de boom

Importeurs De Gouden Ton, Den Haag (070-3469216); Amsterdam (020-6796231) Jean Arnaud/Gastrovino Nederland, Tilburg (013-426253) Vinites/La Cascina, Haarlem (023-385444)

RONALD DE GROOT

Mousserende wijnen

De mogelijkheden om mousserende wijnen te drinken zijn groter dan vaak wordt gedacht. Niet alleen zijn droge belletjeswijnen een uitstekend aperitief, ze passen ook goed bij veel gerechten. Drinken bij de hele maaltijd, zoals ze in de Champagne wel doen is wat overdreven, maar vooral vis zwemt heel graag in wat frisse prikkels. Een goede mogelijkheid zijn de CAVA's, mousserende wijnen uit Spanje, op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Altijd betrouwbaar is de Freixenet Cordon Negro, een zachte wijn, met in de geur wat appel en peer, boter, hooi, bloemen, met een smaak die ondanks de aanduiding 'seco' (droog) een licht zoetje heeft. (te koop bij o.a. Gall & Gall, rond de ¿15,-). Zeer aantrekkelijk is de Crémant de Bourgogne die op dit moment wordt verkocht door Marks & Spencer (White Burgundy brut, Cave de Lugny, ¿11,95). Het is een aangename, soepele, zachte crémant, in de geur boterig, met wat citrusfruit, en een romige, open en prettige smaak. 'Echte' Champagne is natuurlijk duurder, maar toch ook écht heel lekker. Er is daarom geen enkele reden om de Champagne Oudinot die Marks & Spencer voor ¿27,- verkoopt, te laten staan. Het is een fraaie Champagne, met wat honing- en toastgeuren, boter, peer, en een volle, stevige smaak, mooi in balans, met goede zuren, maar niet te droog.

Droge witte wijnen

Droge witte wijnen gelden als dé begeleiders van voorgerechten met vis, eventueel met wit vlees, zoals kip of kalkoen. Op zich klopt dat wel, maar een probleem is dat het karakter van allerlei witte wijnen nogal kan verschillen. Je hebt zeer lichte en droge, zoals Muscadet of de lichtere wijnen van de sauvignondruif, zoals Sancerre, die het best passen bij lichte vissoorten, oesters of mosselen zonder zware sauzen. Wat zwaardere wijnen, zoals de Bourgognetypes - die overigens ook uit bijvoorbeeld Australië, Zuid-Afrika, enzovoort, kunnen komen - zijn meer geschikt voor steviger sauzen, bijvoorbeeld met veel boter. Bij een wijn als Chablis is het duidelijk: die is strakdroog. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Chablis 1993 van Martenot (Albert Heijn, ¿9,95), met in de geur wat wit fruit - appel, peer - en een strakke smaak, met een stevig zuur en wat grapefruit/citrusfruit; niet al te vol en dik, maar voor zijn prijs redelijk. Veel voller en krachtiger zijn de wijnen van dezelfde druif, chardonnay, uit Australië. De Lindemans Bin 65 Chardonnay 1993 (Marks & Spencer, ¿6,50) is daar een voorbeeld van: mooi boter en wat vanille in de geur, mango, passievrucht, met een volle, dikke, rijke smaak, met kracht en nog een prettig zuur ook; een fraaie wijn en een goede begeleider van wat zwaardere sauzen.

Rode wijnen

Bij de rode wijnen is de keuze niet eenvoudig. Het aanbod van '92-ers Bordeaux in bepaalde winkels is niet denderend. De Hema heeft er verschillende, waaronder een 'echte' Grand Cru Classé uit de Margaux, Château Pouget 1992. Dat is hét voorbeeld van een onrijpe '92-er, met veel zuur en droge tannines in de afdronk; mist elke charme. En dat voor ¿19,95. De Les Tours de Beaumont 1992 (Haut-Médoc) is licht en mager, met wat paprika, plantaardigheid, en droge tannines in de afdronk (¿9,95). De beste is nog de Château Notton 1992 (Margaux): in de geur wel aangenaam, met een vleugje hout, wat fruit, kersen, cassis, vanille, een redelijk evenwichtige smaak (¿15,95). De Bourgogne Pinot Noir 1992 van Louis Fournier moet worden vermeden: hij is scherp, zuur en mist fruit (Hema, ¿9,95).

Goed alternatief zijn de wijnen uit Ribera del Duero, een Spaanse wijnstreek. Daar komen meerdere goede wijnen vandaan, zoals de Balbas Crianza 1991. Deze is vol en krachtig, diep, kruidig, met wat vanille, een krachtige, zwoele, kruidige geur, met de nodige complexiteit; voor wie van iets stevigs houdt (De Gouden Ton, ¿19,95). Wat zachter is de Viña Mayor Crianza 1990; deze is mooi en elegant, met een diepe kleur, compact en geconcentreerd, sappig en rond, met goede tannines, een prettig zuur en een fraaie lengte (Vinites, plm. ¿15,95; bij de gespecialiseerde wijnhandel).

Port

Een aantrekkelijke feestwijn is natuurlijk port. Port is geschikt om te drinken als dessertwijn, bij de kaas, maar kan ook als aperitief dienen. Wat je ermee doet, hangt ook een beetje af van het soort port. Steviger types, zoals Vintage Port (bewaarport van één jaargang) en in iets mindere mate Late Bottled Vintage Port (jaargangport om direct te drinken), zijn vooral geschikt voor bij de kaas. Vooral kaas met een sterke smaak, zoals blauwschimmelkaas, komt in aanmerking om met port te combineren. Wat lichtere ports kunnen worden gebruikt als aperitief. Het is een goed idee ze dan licht te koelen. Oudere tawny-ports zijn daar heel geschikt voor. Soms zie je tussenvormen, ports die moeten smaken als een Vintage Port: Vintage Character. Albert Heijn verkoopt er nu een van Smith-Woodhouse (¿11,95). Deze is niet zo aantrekkelijk: alcoholisch en scherp, met een nadrukkelijk zoet; licht en niet in balans. Betere alternatieven zijn de Late Bottled Vintage van Conqueror (steviger) of de 10 Years Old Tawny (wat lichter) van hetzelfde merk (ook Albert Heijn, respectievelijk ¿14,95 en ¿19,95). Wie zichzelf eens wil verwennen kan beter iets echt moois kopen, zoals de 10 Years Old Tawny van het huis Noval. Dat is pas port: heel fraai, krachtig, een mondvol, met wat frisheid, zuur, bitter, plezierig zoet, maar niet te zwaar (Gastrovino-winkels, ¿34,50).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden