Feestje rond ernstige neerslachtigheid

Met het Depressiegala maandag in Amsterdam heeft Nederland een wereldprimeur. Bekende artiesten, onder wie countertenor Maarten Engeltjes, hopen een taboe te doorbreken.

IRIS PRONK en REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Een Depressiegala, een feestje rond ernstige neerslachtigheid: hoe raar is dat? Niet zo héél raar, vindt Esther van Fenema, psychiater in het LUMC-ziekenhuis in Leiden. Zij is de bedenker van het allereerste Depressiegala, maandag in Amsterdam. Samen met psychiater Bram Bakker en bekende artiesten hoopt ze hiermee meer begrip te krijgen voor de psychische aandoening.

Benefietgala's voor kanker vindt iedereen heel normaal, zo redeneerde Van Fenema. Waarom zijn er geen vergelijkbare initiatieven voor depressie, een ernstige ziekte waaraan op dit moment ruim een half miljoen Nederlanders lijden? Vanuit die gedachte ontstond het Depressiegala, dat volgens haar een wereldprimeur is. Een deel van de opbrengst gaat naar 'Jij bent de enige niet', een project voor jongeren over depressie.

Net als kanker vijftig jaar geleden - toen nog aangeduid als 'K' - is depressie nu een taboe. Van Fenema: "Ik hoor vaak: op een feestje kun je wel beginnen over je suikerziekte maar niet over je depressie. Terwijl die óók het gevolg is van stofjes in je lijf. Ik zie zoveel lijdensdruk in mijn spreekkamer. Bovenop hun ziekte hebben mensen ook nog last van eenzaamheid, ontkenning en taboe."

De schaamte rond depressie is groot, zegt ook Gerdien Rabbers, directeur van de stichting Samen Sterk zonder Stigma. Dat geldt voor alle psychische aandoeningen, maar voor depressie nog iets sterker, vanwege het 'eigen schuld dikke bult'-idee. "Patiënten zelf, maar ook buitenstaanders denken: 'Kom van die bank af, pak jezelf toch bij elkaar'."

Rabbers verwacht dat het Depressiegala "een breekijzer kan zijn om meer over de ziekte te vertellen". Bekende kleinkunstenaars als Karin Bloemen en Mike Boddé en zangers als Wende en Maarten Engeltjes geven maandag alvast het goede voorbeeld. Minister Edith Schippers van volksgezondheid opent het gala.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden