Feestje met bijsmaak in het oorlogsmuseum

Een bijzonder exemplaar

Directeur Erik van den Dungen had de media gevraagd om de terugkeer pas bekend te maken nadat het in 2004 gestolen boek gistermiddag tijdens een korte ceremonie aan het museum was overgedragen. ’Mein Kampf’, waarin Hitler zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek heeft opgeschreven, oefent nog steeds aantrekkingskracht uit op ’fout volk’, zoals Van den Dungen leden van extreemrechtse en nazistische groepen omschrijft. Die zouden de overdracht wel eens hebben kunnen aangrijpen om amok te maken.

Het bleef gisteren rustig in Overloon. „Op een beetje rare manier was het een feestelijk moment”, zegt Van den Dungen. Met dit exemplaar van ’Mein Kampf’ heeft het oorlogs- en verzetsmuseum een topstuk terug, dat echter ook forse veiligheidsmaatregelen zal vergen. Het boek is persoonlijk door Adolf Hitler geschonken aan zijn gouwleiders. Er zijn enkele tientallen exemplaren van gemaakt, maar voor zover bekend is het boek in Overloon het enige dat voor het publiek tentoon wordt gesteld. Mogelijk is dit boek door Hitler geschonken aan Arthur Seyss-Inquart, tijdens de Duitse bezetting de zogeheten rijkscommissaris van Nederland.

Onbekenden hebben het boek in januari 2004 uit het museum gestolen door met stoeptegels de vitrine kapot te slaan. Het vermoeden bestaat dat het boek op bestelling is gestolen. Bij toeval kwam de Belgische politie het boek begin vorig jaar tegen tijdens een huiszoeking bij een Nederlandse zakenman in het Belgische Neerpelt. De man beweerde het boek te goeder trouw van een particulier te hebben gekocht. Hij spande een kort geding aan om het boek te kunnen houden, maar werd door de rechter in het ongelijk gesteld. De man wil niet zeggen van wie hij het boek heeft gekocht. Justitie kan hem nog vervolgen wegens heling.

Het boek is bij de diefstal en latere omzwervingen niet beschadigd. Pas over enkele weken is het weer in het museum te zien.

Directeur Van den Dungen: „We gaan eerst voorzorgsmaatregelen nemen, zoals dikker glas en alarmering. Maar ik ben me er goed van bewust dat je daarmee hooguit maximale vertraging bereikt als iemand het boek echt wil hebben.”

Het museum krijgt ’van tijd tot tijd’ mensen op bezoek die met Hitlers gedachtengoed sympathiseren. „Zo lang ze geen aanstootgevend gedrag vertonen, kan ik ze niet weigeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden