Feesteten

Driehonderdduizend exemplaren, zo omvangrijk is de eerste druk van het boek dat Julia Child en Jacques Pépin schreven: 'Julia and Jacques Pépin Cooking at Home' (Van Ditmar boekenimport). Het is bijna niet te geloven dat Nederlandse uitgevers met oplagen van een paar duizend erin slagen Amerikaanse kookboeken voor zo'n redelijke prijs op de markt te brengen. Klaag dus niet over de prijs van een vertaald kookboek (aangenomen dat de vertaling adequaat is), want dat is vaak zelfs goedkoper dan het oorspronkelijke werk!

Julia Child en Jacques Pépin zijn culinaire coryfeeën, bij het Amerikaanse publiek bekend door hun televisieseries. Hun kookboek laat zien dat er meer wegen naar Rome leiden: ze geven beiden hun visie op dezelfde onderwerpen en zo merk je dat Pépin zich bij het redden van een geschifte sauce hollandaise concentreert op het herstellen van de structuur van de saus, terwijl Child vooral probeert het verspillen van de boter te voorkomen.

Hier hun recepten voor een feestelijk, supersnel voorgerecht: gravad lax.

Beiden laten door de visman ongeveer 10 heel dunne plakken zalmfilet afsnijden of doen dat zelf van 450 gram (Julia) of 350 gram (Jacques) zalmfilet. Julia mengt 11/2 theelepel zout en 3/4 theelepel suiker (houd er rekening mee dat een Amerikaanse theelepel 5cc is en een Nederlandse 3 cc) en wrijft er de plakken mee in, Jacques doet dat met 1 theelepel kosher zout, 1/4 theelepel suiker en 1/2 theelepel zwarte peper. Julia wrijft vervolgens met haar vinger de plakken in met 1 eetlepel cognac en legt ze, elkaar overlappend, op een schaal met takjes dille ertussen. Jacques legt de plakken náást elkaar. Beiden dekken de schaal strak af met plastic folie, drukken dat stevig op de plakken zalm en zetten de schaal 2 uur (Julia) of 20 minuten tot 24 uur (Jacques) in de koelkast. Julia geeft er komkommerlinten, peterselie of dille en roggebrood bij, Jacques garneert de zalm met in dunne reepjes gesneden citroenschil, gehakte bieslook, plakjes radijs en dunne plakjes ui, en besprenkelt ze met 1 eetlepel walnoot- en 2 eetlepels arachide-olie. Hij serveert de gravad lax met partjes citroen, komkommerlinten en stukjes roggebrood, brioche of crackers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden