Feesteten

Soms vergeet je om onnaspeurbare redenen een gerecht dat, bij herontdekking, hetzelfde gevoel kan geven als een teruggevonden boek of prettig aardappelmesje. Dit overkwam me een tijdje terug met wat wij in de wandeling 'vruchtencrumble' noemden: een mengsel van allerlei verse, gedroogde of ingemaakte vruchten, gehakte noten, wat sichuanpeper en een flinke scheut rum, brandy of ander geurig vocht. Daaroverheen een kruimelmengsel van boter, noten, suiker en bloem, broodkruim en/of muesli. Half uurtje in de oven en smullen maar.

In het lijvige, prachtige boek 'Spice' van Christine Manfield (import Penguin Books Nederland, adviesprijs f 75,00) staat een heerlijke variatie op het crumblethema: Gekruide pruimencrumble met kaneelroom. Voor de kaneelroom wordt 'clotted cream' gebruikt. Als dat voor u moeilijk verkrijgbaar is, gebruik dan stijfgeslagen slagroom die u met kaneel (niet stokoud) en suiker op smaak brengt.

Verder hebt u nodig:

18 grote, rijpe, donkerrode pruimen

1,2 dl (thuis gemaakte, gekruide) 'plumsauce'

en voor het kruimeldeeg:

50 g vers brioche-kruim (desnoods gewoon witbrood)

50 g bloem

50 g geroosterde hazelnoten, gemalen

60 g bruine suiker

1/2 theelepel kaneel (zie boven)

1/4 theelepel geraspte nootmuskaat

geraspte schil van 1 citroen

75 g boter, kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 180' C.

Meng alle droge ingrediënten voor de crumble en wrijf er met uw vingertoppen de boter door, zodat een kruimelig deeg ontstaat.

Halveer de pruimen, pel ze, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Leg de plakjes pruim in een beboterde ovenschaal, besprenkel ze met 'plumsauce' en verdeel het kruimeldeeg erover.

Zet de schaal een minuut of tien in de oven, tot de pruimen goed warm zijn, en zet de schaal dan 5-6 minuten onder de grill, tot de crumble gaar en goudbruin is. Dien de crumble onmiddellijk op.

Het recept voor de 'kruidige plumsauce' komt volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden