FEESTETEN Quindim da D. Casemira

Het koloniaal verleden van Portugal blijkt uit een dessert met kokosmelk en geraspte kokos. De royale hoeveelheid suiker wijst erop dat het een rijkeluisgerecht was, want in vroeger eeuwen werd suiker in de apotheek, als medicijn verkocht en was het gebruik van suiker als zoetstof een teken van rijkdom.

HENJA SCHNEIDER

'Suikerbroden' (in een kegelvorm geperste suiker) waren soms onderdeel van de bruidschat en werden zelfs vermeld in testamenten. Als men ergens suiker voor nodig had weren er met een 'suikerhamer' stukjes van een suikerbrood af geslagen. Tegenwoordig zijn suikerbroden alleen nog in Oosterse en Afrikaanse landen te vinden.

De vorige klappermelktoetjes waren vloeibaar, deze Quindim da D. Casemira is een heel zoete kokoskoek. Het recept komt uit de interessante serie landenkookboeken van uitgeverij BZZToH: De Portugese Keuken. Serveer de koek bijvoorbeeld in kleine porties bij een espresso na een feestelijke maaltijd. Voor een ronde, vuurvaste vorm met een doorsnede van 24 cm hebt u nodig:

10 eierdooiers, 2 eieren, 100 gram suiker, 1/4 liter kokosmelk, 1 eetlepel gesmolten boter, 300 gram geraspte kokos, 100 gram rozijnen.

Verwarm de oven voor op 220'. Klop de eierdooiers en de ieren schuimig. Er moet een mengsel met een echt gele kleur ontstaan. Strooi er al kloppend de suiker in en blijf kloppen tot die is opgelost. Voeg dan de kokosmelk, de gesmolten boter en de geraspte kokos toe. Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel twee uur rustig staan. Beboter een ronde, vuurvaste vorm en strooi wat suiker over de bodem en tegen de randen. Leg de rozijnen op de bodem en schep het mhengsel van ei en kokos hierop. Zet de koek iets onder het midden in de oven en bak hem in een uur gaar. Steek voorzichtig een mes in het deeg. Als dat mes, als u het uit de koek haalt, nog een klein beetje vochtig is,leg dan een stuk aluminiumfolie op de kloek en laat hem nog tien minuten extra bakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden