FEESTETEN - Peren uit de oven met Marsala

The River Café in Londen is een van 's werelds toonaangevende restaurants als het op Italiaans georiënteerd eten aankomt. In 1987 openden Rose Gray en Ruth Rogers aan de oever van de Theems dit restaurant, waar ze de cucina rustica 'tot kunst verhieven' (aldus het blad The Independent). De twee kookboeken die ze sindsdien publiceerden zijn wereldwijde bestsellers geworden.

Bosch & Keuning zorgde voor de Nederlandse vertaling van een selectie van recepten uit het eerste boek en dankzij de samenwerking met een paar buitenlandse uitgeverijen kon het een mooi gebonden uitgave met fraaie kleurenfoto's worden: Het River Café Kookboek (f 49,90), nauwgezet vertaald door Hilary Akers.

“Leuke, eenvoudig te maken, vaak feestelijke recepten”, vindt de vertaalster (die zelf ook haar sporen als kok heeft verdiend). Je krijgt zin om zelf aan de slag te gaan. Ik ben bijvoorbeeld erg enthousiast over de Panzanella, een traditionele broodsalade met onder meer tomaten en olijfolie. Zij doen er ook paprika, ansjovis, olijven en kappertjes in. Heerlijk. Maar misschien erg zomers. In dit seizoen heb ik meer zin in de Pere al forno con marsala e cannella (peren uit de oven met Marsala en kaneel). Voor 6 personen hebt u nodig:

6 rijpe peren (Doyenné du Comice) 50 g boter, op kamertemperatuur 100 g bruine basterdsuiker 1,75 dl Marsala 0,5 dl witte wijn 2 kaneelstokjes, in stukjes gebroken crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een plakje van de onderkant van de peren af, zodat ze blijven staan. Verwijder het klokhuis. Bestrijk de schil met boter en zet de peren in een ovenvaste schaal. Bestrooi ze met suiker en voeg de Marsala, witte wijn en kaneelstokjes toe.

Zet de schaal, losjes afgedekt met aluminiumfolie, in de oven. Temper na 30 minuten de temperatuur tot 150 graden en verwijder het folie. Laat de peren nog 30 minuten bakken, tot ze gaar en heel zacht zijn. Serveer ze warm, met het bakvocht en crème fraîche.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden