FEESTETEN - Konijn met knoflook

Heske Kannegieter, de motor achter 'Museumdiner', heeft een buitengewoon deftig project op touw gezet: op donderdag 11 en vrijdag 12 juni kan men in de Westerkerk in Amsterdam aanzitten aan een 'replica' van het Wilhelmina Inhuldigingsdiner (inlichtingen tel. 020-6275794).

HENJA SCHNEIDER

Dit vorstelijk zeven-gangendiner kost f 360,-inclusief de wijnen, zoals een Château Daëne 1985 2e Cru Classé Barsac-Sauternes als aperitief en een Champagne Henriot bij het dessert. De lange tafels in het middenschip van de kerk worden gedekt met wit damast, zilveren bestek, zilveren onderborden en kristallen glazen. De gerechten worden volgens negentiende-eeuwse voorschriften klaargemaakt, zoveel mogelijk met gelijke ingrediënten, al is de tegenwoordig zeldzame en beschermde ortolaan, die op het menu stond, vervangen door ander gevogelte en wel kwartel, en is de forel die indertijd uit het meer van Genève kwam, niet meer verkrijgbaar en vervangen door zalm. Ook muzikaal is er van alles te genieten: de beiaardier Ko Groenewoud bespeelt het carillon van de Westerkerk en het Jubel Ensemble brengt tussen de gangen door de destijds gekozen muziek ten gehore.

Voor wie er niet bij zijn, volgt hier een ongecompliceerd recept om toch feestelijk te kunnen eten. Het stond op een kaart die ik van een vriendin met vakantie in de Provence kreeg toegestuurd.

Nodig voor 4 personen:

4 bouten van tam konijn, 0,5 dl olijfolie, 20 ongeschilde tenen knoflook, het sap van 5 citroenen, 2 theelepels Provençaalse kruiden.

Verhit de olijfolie in een zware braadpan en braad de stukken konijn aan. leg de ongeschilde tenen knoflook in de pan, giet het citroensap erbij en strooi er de 'herbes de Provence' over. Leg het deksel op de pan en laat het konijn op een heel laag vuur in 2 uur zoetjes gaarstoven. Druk de pulp uit de gare tenen knoflook en roer die door de saus. Ondanks de hoeveelheden citroen en knoflook is de smaak ervan in dit gerecht niet hinderlijk sterk!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden