Feesteten - Chocoladeterrine Valentijnsdag

Niet iedereen zal het als een bewijs van liefde beschouwen als je voor hem of haar vanwege Valentijnsdag iets lekkers maakt, dat uit chocolade, suiker, slagroom en paar zondige smaakmakers als koffie en alcohol bestaat en waarvan we het aantal caloriëen per portie maar liever niet eens noemen. Maar na het proeven ervan zal het slachtoffer ongetwijfeld zeer vergevingsgezind gestemd zijn. Het gaat om een fluweelzachte chocoladeterrine. Het recept staat, met nog allerlei ander chocoladeheerlijkheden, in een leuk cadeauboek: 'Chocoladefantasie' van Linda Collister (Bosch en Keuning, 19,90)

Benodigdheden:

400 g grof gehakte pure chocolade 40 g cacaopoeder 3 eetlepels zeer sterke espressokoffie 2 eetlepels cognac 6 grote eieren, op kamertemperatuur 100 g fijne suiker 2,5 dl koude slagroom

Verwarm de oven voor op 170' C en zet een ingevet, met bakpapier beklede cakevorm van 22x11x7 cm. klaar.

Doe de gehakte chocolade met de koffie en de cacao in een vuurvaste schaal. Hang die in een pan met kokend water (zorg dat het water de schaal niet raakt) en roer tot de chocolade gesmolten is.

Neem de schaal uit de pan, roer de cognac door het chocolademengsel en laat het afkoelen.

Klop de eieren en de suiker bleekgeel en schuimig. Klop in een andere kom de slagroom tot hij in zachte pieken blijft slaan.

Spatel het chocolademengsel door de eieren. Spatel er vervolgens de slagroom door en schep het mengsel in de cakevorm.

Zet de vorm in een bakblik halfvol heet water 1 tot 1,25 uur in de oven, tot de bekende breinaald er schoon uit komt. Neem het bakblik uit de oven, laat de terrine 45 minuten in de vorm in het waterbad afkoelen. Laat de terrine (in de vorm) in de koelkast goed koud worden. Laat hem minstens een nacht (de terrine blijft wel vijf dagen goed) in de koelkast staan en stort hem vlak voor het serveren. Bestrooi hem met poedersuiker.

Als feestelijk Valentijnscadeau kan hij natuurlijk nog met chocoladehartjes of soortgelijke frutsels versierd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden