Taal

Feesten rond de taal

null Beeld anp
Beeld anp

Ik was afgelopen zaterdag met 1449 anderen op het Onze Taalcongres in Utrecht. Nou denkt u bij het woord 'congres' misschien aan fronsende wetenschappers in tweedjasjes die met ingewikkelde grafieken voor een kinstrijkend publiek de ondergang van de taal becommentariëren, maar niets is verder van de werkelijkheid.

De 'lezingen' hadden meer van optredens, en de 'informatiemarkt' hing vol met ballonnen. Er was vooral veel vrolijkheid: scheidend directeur Smulders kreeg een lintje, Frits Spits kreeg een prijs, en de optredens waren een aaneenschakeling van sprekers en cabaretiers die vooral hun publiek amuseerden. Zelfs de muziekgroep deed haar best om de liedjes met humor aan elkaar te praten. En aan het einde was er nota bene beschermvrouwe H.K.H. Prinses Laurentien die zich door haar slotwoord heen grapte.

Natuurlijk was het ook af en toe serieus: Frits Spits schonk zijn prijs aan wetenschappelijk onderzoek naar taalgebruik rond de zorg voor dementerenden, en prinses Laurentien benadrukte het belang van een rijk taalaanbod voor taalzwakke kinderen. Maar eigenlijk was het congres meer een festival. Het past in een serie, die begon met het DRONGO talenfestival eind september en deze week een vervolg krijgt in de 'Week van het Nederlands', die zaterdag door Hans Bennis (Taalunie) werd geopend. Ook die week heeft het karakter van een festival.

Vroeger was Nederland meer een verenigingsland, nu is onze gezamenlijke belangstelling dus gekanaliseerd in de festivals. In de zomer muziek, in het najaar de taal. Noteert u het maar in uw agenda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden