Feesten Jeruzalem roepen twijfels op

JERUZALEM - De viering van 'Jeruzalem 3000' die in september dit jaar zal beginnen zou kunnen leiden tot politieke problemen. Deze angst bestond gisteren op een persconferentie in Jeruzalem ter gelegenheid van de festiviteiten die gehouden zullen worden ter herdenking van het feit dat 3000 jaar geleden koning David Jeruzalem tot hoofdstad van zijn koninkrijk verklaarde.

De Israëlische regering en de gemeente Jeruzalem kondigden voor september een reeks culturele festiviteiten, sportgebeurtenissen, tentoonstellingen en markten in Jeruzalem aan. Zo zullen op het vijftien maanden durende festival, dat vooral bedoeld is om het toerisme te stimuleren, openluchtuitvoeringen worden gehouden van de opera's Fidelio van Ludwig van Beethoven en Nabucco van Giuseppe Verdi, een spectaculair schouwspel van Franco Zefirelli, een internationaal festival van gospelmuziek en een concert, waarin psalmen worden gezongen door de bekende Jose Carreras en Barbara Hendricks.

Hoewel de burgemeester van Jeruzalem, Ehud Olmert, gisteren alles deed om te benadrukken dat de gebeurtenissen een puur cultureel karakter hebben, probeerden de verslaggevers op de persconferentie vooral te zoeken naar een verborgen politieke agenda van het festival. Per slot van rekening staan er halverwege het festival, in mei 1996, onderhandelingen op het programma tussen Israël en de Palestijnen over de uiteindelijke status van Jeruzalem. En juist in die tijd besteden de Israëlische regering en de gemeente Jeruzalem zoveel aandacht aan het joodse verleden van de stad.

Naar verluidt bestaan er ook soortgelijke bedenkingen in Nederland. Burgemeester Olmert openbaarde dat premier Wim Kok onlangs bij het bezoek van de burgemeester aan Nederland zijn 'bezorgdheid' uitsprak over de viering van drieduizend jaar Jeruzalem in een tijd, waarin de vredesonderhandelingen worden gehouden. “Ik zei tegen de premier: “Terwijl u met mij misschien zal willen discussiëren over de toekomst van Jeruzalem, kunt u niet met mij in discussie gaan over zijn verleden. En we vieren juist de geschiedenis van de stad”, zei Olmert. “We zullen honderden miljoenen sjekels uitgeven om er zeker van te zijn dat Jeruzalem niet verdeeld gaat worden. Maar dat heeft niets te maken met deze vieringen van het verleden van de stad.”

Burgemeester Olmert zei ook nogal spottend dat het besluit om de festiviteiten te houden in 1995 en 1996 niet door de “huidige beruchte rechtse burgemeester van Jeruzalem” waren genomen maar door “de vredelievende Teddy Kollek”. De beslissing werd genomen vóór het akkoord van Oslo, waarin een tijdschema werd vastgesteld voor onderhandelingen over de toekomst van Jeruzalem.

Ten slotte waarschuwde Olmert dat de onderhandelingen over de toekomst van de stad wel eens later kunnen beginnen dan mei 1996. Gezien het huidige tempo van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen kan hij daar wel eens gelijk in hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden