Boekrecensie

Feestelijke sprookjes met een lesbische prinses en een zwarte prins

null Beeld

Janneke Schotveld maakt een aanstekelijke mix van eigentijds en deftig, nieuw en vertrouwd.

'Normaal, normaal, wat is normaal?", antwoordt de fee als de koning vraagt of hij een normaal kindje zal krijgen. Het is de kernzin van dit sprankelende sprookjesboek. Want in de vijftien lange verhalen van Janneke Schotveld - bekend van het populaire 'Superjuffie' - is plaats voor iedereen. Rolpatronen worden omgegooid en aan diversiteit in woord en beeld geen gebrek: van een lesbische prinses, via een betoverd hoofddoekje naar een zwarte prins die uit zijn toren wordt gered door een dappere 'ridster'.

Klinkt misschien wel érg politiek correct, maar sprookjes lenen zich natuurlijk uitstekend voor een moraal. De verhalen zijn bovendien met zoveel humor geschreven, in een vlotte mix van hedendaags taalgebruik en deftige sprookjeswoorden ('de koning sprak', 'gemaal'), dat ze een feest zijn om (voor) te lezen.

In sommige verhalen is de moderne wereld verder weg, zoals 'Het papiervisvissertje', een sterke variatie op Grimms 'Van de visser en zijn vrouw'. Schotvelds vissertje vangt in de kasten van een boekhandel papiervisjes. Hij woont met zijn vrouw in een kasteelromannetje, maar die wil graag verkassen naar een spannende thriller 'of desnoods een kinderboek'.

Duizend-en-een-nacht

Zo knipoogt Schotveld naar bestaande verhalen. Het ontroerende 'Sjahieb en Soesja', waarin - heel grappig - geest Gerrit uit Doetinchem opduikt, wortelt in de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. 'Prinses Ishana van overzee' is de vrouwenversie van het beroemde homoprentenboek 'Koning en Koning' van Linda de Haan en Stern Nijland - dat had een originelere eigen draai verdiend. En 'Het vogelmeisje' refereert licht aan 'Iep!' van Joke van Leeuwen.

De maatschappijkritische speldenprikjes zullen soms over de hoofden van kinderen heengaan, maar dat geeft niet. Vermakelijk voor volwassen voorlezers, dat commentaar op bijvoorbeeld de bio-industrie (de koning uit het titelsprookje heeft een megafarm met kikkers in de kelder) of op kinderen die dankzij wifiverslaving nooit meer buitenspelen.

Elk sprookje is door een andere tekenaar geïllustreerd, tussen bekende namen ook opvallende, nieuwe talenten Pyhai en Djenné Fila. Wel jammer dat juist Schotvelds vaste illustrator Annet Schaap het minst verrassende hoofdstuk kreeg toebedeeld.

Maar dat mag de pret niet drukken: Schotveld levert haar beste boek tot nu toe af.

Janneke Schotveld

De kikkerbilletjes van de koning

Ill. Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing e.a.

Van Holkema & Warendorf; 144 blz. € 14,99. Vanaf 7 jaar.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden