Feestelijk moestuingerecht

,,Mijn vader benoemde zijn geliefde bloemen immer in het Latijn, zodat ik als kleuter eerder wist wat een Bellis perennis was dan een madeliefje'', vertelt Alma Huisken in het voorwoord van 'Groentje in de Moestuin'. In de zaterdagbijlage Trouw deed ze een jaar lang verslag van haar wederwaardigheden als volkstuinierster. De meeslepende verhalen zijn nu, uitgebreid en van kleurenfoto's en recepten voorzien, gebundeld in een boek dat naar ik vrees een run op volkstuintjes zal ontketenen. Ook wie geen volkstuin maar wel een boerenmarkt in de buurt heeft, kan veel plezier hebben van de vijftig recepten waarin vooral seizoensproducten zijn verwerkt. Uit het hoofdstuk 'Van Zomer naar Nazomer' een feestelijk moestuingerecht met veel frissigheid: nieuwe piepers en robe de champs met gremolata.

Voor 4 personen hebt u nodig:

1 kg nieuwe aardappeltjes, liefst even groot,

2 zeer fijn gehakte teentjes knoflook,

geraspte schil van 1 onbespoten citroen,

2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie,

snuf zout,

2/3 eetlepels extra vierge olijfolie.

Boen de aardappeltjes schoon. Breng royaal water aan de kook, doe de aardappeltjes erin en kook ze tot ze precies gaar zijn (afhankelijk van hun grootte in 15 tot 20 minuten). Laat ze uitlekken in een vergiet. Meng knoflook, citroenrasp, peterselie, zout en olie en geef dit mengsel (het is van Italiaanse origine, heet gremolata en is bijvoorbeeld ook heerlijk, onmisbaar zelfs bij osso buco) bij de aardappelen.

Alma Huisken adviseert hier een gegrild lamshaasje bij te eten (met nog meer gremolata), of met gehakt of kaas gevulde courgettes uit de oven. Bij dit alles een salade met een cidervinaigrette. Stop in deze salade alle soorten eetbaar groen waar u in de tuin of bij de groenteboer de hand op kunt leggen, zoals rucola, eikenbladsla, zevenblad, paardebloemblad, bietenblad, Twellose gele, een enkel radijsblad, zuring, spinazie, raapsteeltjes, tuinkruiden, en, al naar gelang het seizoen, wat paarde-, daslook-, damastbloemen en/of bloemen van de oost-indische kers.

De cidervinaigrette roert u van 2 delen cider, 1 deel kruidenazijn, 1 deel olie, zout en peper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden