recensie

Feestelijk met een snik en schmier

The Klezmatics - Apikorsim/Heretics Beeld Trouw

The Klezmatics

Apikorsim/Heretics

World Village


Het Amerikaanse sextet The Klezmatics houdt het inmiddels al dertig jaar vol, maar de sleet zit er nog lang niet op. Het energiepeil ligt op de nieuwe plaat ‘Apikorsim/Heretics’ onverminderd hoog. Ook de trage stukken zijn intens en dwingend. Klezmer is een muziek van tegenstellingen waarin optimisme en teleurstelling dicht bij elkaar liggen. 

Een feeststamper die toch melancholisch is; ergens in de diepe droefenis van de slepende klaagzangen is nog wel een sprank vreugde of op zijn minst hoop te vinden. Het is ook muziek die de emotie stevig aanzet, een snik en een schmier horen erbij. Maar The Klezmatics houden perfect balans en vermijden platte sentimentaliteit. De traditionele basis is evenwichtig aangevuld met rock- en jazzinvloeden. 

Daaruit blijkt weer wat voor fantastische arrangeurs deze band herbergt. En natuurlijk fenomenale musici. Niet per se vanwege hun virtuositeit, ook al scoren ze ook daar hoge punten, maar door hun vermogen klein te spelen wat klein moet, gul wat gul. Dan is er de indringende samenzang, waardoor leadzanger Lorin Sklamberg nog krachtiger overkomt.

The Klezmatics spelen vrijdagavond in Lantaren-Venster Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden