Feestavond / De Arena is nog niet vol

AMSTERDAM - Nederlandse gemeenten zijn nog druk bezig om inwoners te vinden die op 1 februari naar de nationale feestavond voor het huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta willen.

Eigenlijk hadden de gemeenten gisteren hun lijsten met gegadigden moeten inleveren bij het Nationaal Oranje Comité, maar ze hebben uitstel gekregen tot woensdag. Toch zegt het Oranje Comité dat 90 procent van de Amsterdamse Arena al vol zit.

De gemeente Den Haag heeft geen problemen met het verdelen van de 175 kaarten. Ook in Nijmegen zijn 160 van de 175 kaarten weg. De stadsdelen in Amsterdam, die samen 15000 van de 51000 Arena-kaarten mogen uitdelen, hebben meer moeite om feestgangers te vinden. Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft nog maar 300 van de 1100 kaarten verdeeld. In Bos en Lommer zijn er 45 aanmeldingen binnen; nog 549 te gaan.

Dat het opeens heel snel kan gaan, bleek gisteren in Leeuwarden. Daar waren donderdagochtend nog maar 43 inschrijvingen voor het feest binnen gekomen na een advertentie in een huis-aan-huis-blad. Inwoners konden reageren als ze aan het landelijk voorgeschreven publieksprofiel voldeden: jong, van betekenis voor de maatschappij, of actief in een oranjevereniging. Weinig Leeuwarders voelden zich aangesproken. Gemeenteambtenaar Sjoerd Tolsma wist donderdagochtend nog niet zo goed wat hij met de overige kaartjes moest doen.

Toen hij dat vertelde op Omrop Fryslân werd het stadhuis van Leeuwarden overspoeld door telefoontjes en mailtjes van inwoners die erg graag naar de nationale feestavond willen. Er belden zelfs geïntereseerden vanuit Den Haag, Bolsward en Harderwijk.

Ongeveer veertig gemeenten houden hun inwoners weg van de nationale feestavond. Ze vinden de kosten van 45 euro per persoon voor toegang en busvervoer een probleem. De gemeenten Skarsterlân, Weststellingwerf, Rheden en Comstrijen besteden het geld liever aan eigen festiviteiten voor alle inwoners. Andere gemeenten vinden dat ze te weinig tijd hebben gekregen. In Maastricht en Hendrik-Ido-Ambacht bijvoorbeeld, zien gemeente en Oranjecomité geen kans op tijd met een geschikte lijst te komen. Gouda vindt het feest te duur.

,,Met de veertig gemeenten die het feest aan zich voorbij laten gaan, ga ik me dus niet bezighouden'', zegt Else Kodde, 'communicatiemanager' van het Nationaal Oranje Comité. ,,We richten we ons alleen op de positieve ontwikkelingen, op de vele gemeenten die wel dolgraag willen komen.'' Een lijst van de gemeenten die geen zin hebben in het feestje, wil ze niet geven. ,,Dat is zo negatief.''

In Hilversum stond het gemeentebestuur tot een paar weken geleden eveneens niet te springen om de Arena-kaartjes te betalen. Woordvoerder Gerard Dasler: ,,We hadden met die kosten geen rekening gehouden''. Toen later bleek dat Hilversum een van de weinige gemeenten was die geen feestgangers naar de Arena zou sturen, kwam het gemeentebestuur tot inkeer. ,,We vonden het toch wel sneu voor de inwoners.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden