Feest in Diever: Henry IV als marathon

DIEVER (ANP) - Het Shakespearetheater in Diever viert het zestigjarige bestaan van de Toneelvereniging Diever deze zomer met de uitvoering van de beide delen van Henry IV, een aantal keren op één dag (middag en avond) en één keer zelfs als een echte marathon, in één ruk achter elkaar.

Regisseur is Jack Nieborg, die de stukken presenteert in een eigen vertaling. Rob Jongepier speelt de koning in de drama's van William Shakespeare.

Volgens het gezelschap, bekend van zijn opvoeringen van stukken van Shakespeare in de openlucht bij Diever, zijn de stukken in Nederland voor zover valt na te gaan niet meer achter elkaar opgevoerd sinds 1968, toen het Arnhemse gezelschap Theater beide delen op een middag en een avond speelde in een regie van Hans Croiset en Adrian Brine, met Johan Schmitz in de hoofdrol.

Ovatie

Het publiek gaf volgens de overlevering op de première een staande ovatie van 20 minuten. Dat het publiek in de huidige zapcultuur ook nog zitvlees heeft bleek vrij recent in Den Haag bij toneelgroep De Appel en zijn elf uur durende voorstelling Tantalus en bij het ro theater in Rotterdam bij zijn negen uur durende toneelmarathon naar A la recherche du temps perdu naar Marcel Proust. Er werd bijna om kaarten gevochten.

Het Shakespearetheater voert Henry IV compleet uit op 15 juli, 26 augustus en 2 september (middag én avondvoorstelling) en als marathon (van 18.00 tot 24.00 uur) op 9 september. Op de overige speeldagen is deel I óf II te bezoeken, allebei ook los de moeite waard. Wie alles wil zien, is er ongeveer zes uur aan kwijt.

Volgens de VVV vliegen de kaarten weg, vooral voor de dagen waarop beide stukken te zien zijn en voor de marathon op 9 september.

Toneelvereniging Diever

Ter gelegenheid van het jubileum van de Toneelvereniging Diever verschijnt een boek van 480 pagina's over deze nationaal befaamd geworden club, die werd opgericht op 24 mei 1946. Stuwende kracht was de huisarts Dirk Broekema, die in zijn studententijd veel (amateur)toneel had gespeeld en ook gefigureerd had bij het beroepstoneel. Broekema wilde de inwoners van het toen nog afgelegen en stille Diever laten delen in de schoonheid van het toneel. Op 31 augustus 1946, de verjaardag van koningin Wilhelmina, zag hij zijn droom werkelijkheid worden met de uitvoering van Een Midzomernachtdroom, in het daarvoor met eenvoudige middelen tot stand gebrachte openluchttheater in de Dieverse bossen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden