Feest in de klas: nieuwe kleren en zelfgemaakte hapjes

reportage | Het overgrote deel van de leerlingen van OBS Overvecht in Utrecht heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Veel van de kinderen zijn niet met het Kerstfeest opgegroeid. Op school is daar weinig van te merken. 'Samen eten, dat werkt altijd.'

De school ziet eruit alsof er een bruiloft gaat plaatsvinden. De stoelen hebben strikken en glitters, op ronde tafels met witte lakens staan bloemstukken. Een vader met een cateringbedrijf is verantwoordelijk voor de pracht en praal. Niet alleen de aula, waar de ouders samen eten, ook alle klassen zien er feestelijk uit.

Op locatie Watertoren van OBS Overvecht in Utrecht staat het jaarlijkse kerstdiner op het punt van beginnen. Ouders en kinderen stromen opgewonden binnen. De meisjes hebben jurken aan, of nieuwe rokjes, de jongens dragen stropdassen en feestelijke strikken. Moeders en vaders lopen achter hun kroost aan met bakken vol loempia's, Turkse pizza en zalmhapjes.

"We zijn wat je noemt een echte zwarte school", zegt locatieleider Dennis de Vries, die voor de gelegenheid een trui aantrekt met de tekst 'This is my Christmas Face'. "Maar wel een hele trotse."

Het overgrote deel van zijn leerlingen heeft een niet-Nederlandse achtergrond, de meeste kinderen zijn moslim. Achter de school ligt de omstreden alFitrah-moskee.

De kinderen in deze Utrechtse wijk zijn dus niet opgegroeid met Kerstmis, maar dat mag de pret niet drukken. Heel af en toe is er een leerling die niet mag komen, vertelt De Vries. Dit jaar eentje. "Dan ga ik altijd met ouders in gesprek. We zijn een openbare school en vieren een heleboel verschillende feesten."

Maar ach, de meeste kinderen worden voor het kerstdiner door hun ouders helemaal in het nieuw gestoken. Er is altijd meer dan genoeg te eten. De Vries: "Samen eten, dat werkt in Overvecht altijd".

undefined

Bij de moskee zeiden ze dat ik niet hoefde te gaan

Sara (10) neemt vegetarische loempia's mee

"Ik heb vegetarische loempia's gemaakt zodat iedereen ze kan eten. Anders gaan veel mensen misschien denken; is het wel halal? Ik heb ze samen met mijn moeder gemaakt. Ik moest een lepeltje van de vulling pakken en dat op de loempia leggen. Het fornuis raak ik nog niet aan, dat vind ik eng. Bij de moskee zeggen veel mensen dat ik niet hoefde te gaan, omdat moslims geen Kerstmis vieren. Ik zeg dan dat ik gewoon voor de gezelligheid kom en dat dat heus wel kan. Ik vind dat gewoon normaal, het is echt niet verboden of zo. Ik ben samen met mijn moeder de stad in gegaan voor nieuwe kleren. Ik vind alles wat ik aan heb mooi."

undefined

De stropdas had ik al, een echte kerstkleur

Azadin (11) neemt zalmhapjes mee

"Ik heb zalmhapjes gemaakt omdat ze heel erg lekker zijn. Mijn moeder heeft me geholpen, ik heb zelf de zalm in de broodjes gedaan en toen in de oven. Dat was niet zo veel werk. Ik vind het superleuk dat je met Kerst met zijn allen bijeenkomt. Thuis vier ik soms Kerst, als ik bij mijn vader ben. Dit jaar ben ik bij hem. Maar mijn vader gelooft niet in het kerstverhaal, het is gewoon een leuk feest. Mijn kleren heb ik gekocht voor het kerstdiner vandaag. Ik heb de blouse uitgezocht, mijn moeder de broek. Hij is een beetje te klein maar dat komt omdat ik hem gisteren niet had gepast. De stropdas had ik al. Rood. Omdat dat een kerstkleur is."

undefined

Het is gezellig om samen te eten en in de klas te zitten

Imane (11) neemt loempia's en een rijstmaaltijd mee

"Ik heb rijstsalade gemaakt met loempia's, kip, komkommer, tomaat en gevulde ei. Mijn moeder heeft me geholpen, ik heb alle loempia's gevouwen. Kerstmis vieren op school vind ik heel erg leuk. Want het is gezellig om samen te eten en in de klas te zitten.

"Ik ben moslim dus ik vier Kerstmis niet omdat Jezus is geboren, maar gewoon voor de gezelligheid. Dat doen we thuis trouwens ook. Mijn kleren heb ik speciaal voor vandaag gekocht en mijn haar heb ik zelf in een knot gedaan. Dan moet je je haar helemaal naar achteren kammen en een haardonut erin rollen. Dat is speciaal voor een knot."

undefined

Ik heb zelf kleren uitgezocht, speciaal voor het kerstdiner

Imad (11) neemt Afghaanse hapjes mee

"Ik heb Afghaanse hapjes meegenomen. Die had ik ook meegenomen met het Offerfeest en toen vond iedereen ze lekker. Ik weet niet precies hoe ze heten, dat weet mijn moeder. Die heeft de hapjes gemaakt, ik kan echt niet koken. Ik heb wel zelf mijn kleren uitgezocht, die hebben we speciaal gekocht voor het kerstdiner. De blouse is eigenlijk iets te groot, maar op die manier kan ik hem nog lang aan. Thuis vieren we geen Kerstmis. Ik ben moslim en ik vind dat je dan thuis geen Kerstmis hoort te vieren. Maar op school vind ik het heel erg leuk. Dan is het gewoon gezellig, met zijn allen. En het lokaal ziet er ook zo mooi uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden