Feest Fryslan 500 veroorzaakt ruzie

“Welk volk viert nu feest om te herdenken dat het vijfhonderd jaar geleden de onafhankelijkheid verloor? Dat is toch raar.” Willem Verf, fractievoorzitter van Grien Links in de provinciale staten van Friesland, zet grote vraagtekens bij het plan om in het jaar 1998 een feest te vieren met als titel '500 jaar Fryslân'.

BIJDRAGEN: INGRID SPIJKERS; ADRIANNE DE KONING

Volgens Verf wekt het de suggestie dat Fryslân nog maar vijfhonderd jaar bestaat, terwijl de geschiedenis van de noordelijke provincie 2500 jaar teruggaat. En nog erger is, vindt Verf, dat in 1498 Fryslân zijn onafhankelijkheid verloor.

Grien Links weet zich gesteund door de FNP, de Fryske Nasjonale Partij. De andere partijen zijn wel akkoord gegaan met het feestjaar, maar ook zij hebben kanttekeningen geplaatst bij de inhoud van het feest.

Het idee voor het herdenkingsjaar komt van de commissaris van de koningin Loek Hermans. Hij wil met het feest de provincie nog eens duidelijk op de kaart zetten en het zelfbewustzijn van de Friezen vergroten. Het feest moet de aandacht van andere delen van Nederland trekken. Een concreet plan ligt er nog niet. Er zou in ieder geval een groot symposium georganiseerd moeten worden voor historici. Hermans denkt verder aan groots opgezette evenementen zoals een zeilshow. “Het is een ontzettend vaag plan. Als wij met zo'n plan aan zouden komen zetten, werd het meteen van tafel geveegd,” denkt Verf.

Bij met name de PvdA leeft de vrees dat het een 'bobo-feest' wordt. Om die angst weg te nemen heeft Hermans toegezegd dat het een volksfeest zal worden. Willem Verf heeft ondanks die toezegging nog steeds het idee dat het feest een promotie-activiteit is waarin de Friezen een gastrol mogen spelen.

De kosten voor het feest zijn inmiddels geraamd op drie miljoen gulden. Eén miljoen wordt door de provincie betaald. De rest moet van sponsors komen. Commissaris Hermans zelf is al bij enkele grote sponsors langs geweest. Hermans ergert zich dan ook aan de negatieve publiciteit die om het herdenkingsjaar is ontstaan. Tijdens de algemene beschouwingen vorige week in de staten vroeg hij om “meer enthousiasme voor het feest”. Bovendien vindt hij dat de Friezen trotser moeten zijn op hun geschiedenis.

Die uitspraak was weer tegen het verkeerde been van Willem Verf en de leden van de FNP. “Er komt ook een speciale postzegel uit. Op die zegel staat hertog Albrecht van Saksen. Die man heeft in 1498 een einde gemaakt aan de onafhankelijkheid van Friesland. Het was het begin van de onderdrukking door een centrale macht. Op dat feit zijn wij Friezen natuurlijk niet zo trots. Albrecht maakte wel een einde aan de interne twist, maar daarmee verloren we de zelfstandigheid. Een ongelukkig gekozen symbool,” zo vindt Verf.

Grien Links en de FNP vinden dat de commissaris maar snel met meer concrete plannen moet komen. Verf: “Als kleine fracties kunnen we de festiviteiten niet tegenhouden. Maar soms weet ik niet of ik moet lachen of juist huilen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden