Feest dat bijna is hoe het hoort

Volwassenen in Nederland die zich druk maken om Zwarte Piet zouden allen een voorbeeld kunnen nemen aan kinderen als Cato, Betti en en Indy. De zesjarige Amsterdamse scholieren kregen deze week van Trouw het verzoek hun ideale assistent van Sinterklaas te verbeelden. Ze tekenden respectievelijk een veelkleurige Regenboogpiet, een witte Meisjespiet en een eveneens witte Sintpiet. De meerderheid van hun schoolgenoten gaf Piet nog een bruin of zwart hoofd, maar voor veel kinderen was de kleding of haardracht belangrijker dan het aangezicht.

De Amsterdamse school, met leerlingen van verschillende etniciteiten, is daarmee een goed voorbeeld van de geleidelijke verschuiving in het debat rond Zwarte Piet. Dat werd ingezet met grote woorden. Tot aan de Verenigde Naties was men ervan overtuigd dat Zwarte Piet een teken van racisme is. Die conclusie stuitte op felle weerstand. Moesten onschuldige kinderen dan hun vertrouwde feest verliezen door deze nieuwe politieke correctheid? Zoals vorig jaar al op deze plek werd beschreven, het was een discussie met weinig empathie en daardoor weigerden beide kampen elkaar iets toe te geven.

De kleurrijke kindertekeningen laten zien dat de makers allerminst het slachtoffer zijn. Het beeld van Sint en Piet dat degenen hebben die nog geloven, verschuift flexibel mee met de veranderende maatschappelijke opvatting. Zo blijft het kinderfeest intact, terwijl het stereotype waaraan een deel van de burgers aanstoot neemt, langzaam vervaagt in de tijd.

Zo'n proces kan af en toe wel een duwtje in de rug gebruiken. In dat opzicht scoorden de commerciële televisiezender RTL flink hoger op daadkracht dan de publieke omroep. Bij RTL is Zwarte Piet in een klap vervangen door de roetveegvariant. De publieke NTR leek twee jaar geleden al door de bocht door de introductie van zwarte 'Opa-Piet' die de honneurs waarnam voor Sinterklaas. Vorig jaar stokte die vernieuwing en dit jaar zijn de Pieten, die met Sinterklaas vandaag in Maassluis aankomen, deels zwart en gedeeltelijk wit. Het zou een tikkeltje sneller kunnen, maar de vele jonge kijkers krijgen wel de kans om te wennen. En men hoeft zijn oren ook niet te laten hangen naar de televisie, blijkt uit het feit dat ook een gemeente als Amsterdam kiest voor roetveegpiet.

En zo is Sinterklaas bijna weer zoals het hoort: een feest waar de volwassenen aan de zijlijn blijven. Bijna, want voor de intocht van vanochtend is een flinke politiemacht opgetrommeld om actievoerders van beide zijden uit elkaar te houden. Laat hen aan de kant blijven, en volgend jaar helemaal niet meer komen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden