Feel the fear and do it anyway Josephine Zwaan

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Waar heeft u deze spreuk opgepikt?

"Ik was het net nog even aan het opzoeken en het blijkt ook de titel van een boek te zijn van Susan Jeffers. Maar daar heb ik de spreuk niet van, ik heb het van jaren geleden toen ik optrad op een conferentie. Daar kreeg ik een kaartje in mijn handen gedrukt van Great Communicators, een organisatie die communicatietrainingen geeft aan mensen die bijvoorbeeld voor een groot publiek moeten spreken. En daar stond dus dit motto op."

undefined

En toen dacht u: dat past wel bij mij?

"Ja. Maar ook bij heel veel anderen, denk ik. Omdat veel mensen geneigd zijn keuzes te maken uit angst - ik ook - worden ze belemmerd in het doen van wat ze eigenlijk het liefst zouden willen. Ik ben muzikante en werk al twee jaar toe naar het uitbrengen van dit album. Dat is eng en ik mag die angst ook voelen, maar ik moet er toch doorheen."

undefined

Wat is er zo eng aan?

"Dat de muziek af is. Voor een perfectionist kan dat eigenlijk niet, dat iets af is, want het is nooit goed genoeg. Bovendien kun je je voordat het af is nog verbeelden wat mensen ervan zouden kunnen vinden. Dat kan nu niet meer. Het is er, ik heb er geen invloed meer op."

undefined

Heeft u buiten de muziek om ook iets aan 'Voel de angst en doe het toch'?

"In persoonlijke situaties kan het eng zijn om eerlijk te zijn of om niet te voldoen aan verwachtingen van anderen. Angst hoeft geen zwakte te zijn. Je moet het onder je arm meenemen en doorgaan met je dromen najagen."

undefined

U kunt ook zeggen: Ik doe het niet, het is mij te eng.

"Dromen hebben een diepe waarde, die moet je niet laten lopen. En angst geeft volgens mij juist aan dat iets dus blijkbaar heel belangrijk is. Angst is een alarmbel die zegt dat er iets moet gebeuren."

undefined

Lukt het volgen van uw motto ook wel eens niet?

"In tijden van heel veel stress lukt het niet. Dan kan ik in paniek raken, en door die paniek niet zien dat het eigenlijk angst is."

Josephine Zwaan (1990 ) is zangeres en muzikante. Ze schrijft en zingt Nederlandstalige liedjes. Zij heeft deze week haar debuutalbum '1/4' uitgebracht in de Melkweg in Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden