Federico Jiménez Losantos lust de rooien rauw, elke dag weer

Het is zes uur in de ochtend en nu al gaat Federico Jiménez Losantos op radio Cope tekeer tegen alles wat links en progressief is. Wie van Losantos het etiket incapabel krijgt, komt er nog genadig vanaf: oplichter, analfabeet, nazi en debiel horen bij een van Spanjes populairste radiosterren ook tot de mogelijkheden.

Premier José Luis Rodríguez Zapatero krijgt van Losantos de eretitel 's lands grootste vijand'. Daar zijn volgens Losantos goede redenen voor: Zapatero laat zich inpakken door Catalaanse nationalisten die schuldig zijn aan de Balkanisering van de natie, hij heeft de illusie dat er met de Eta te praten valt en hij voerde het homohuwelijk in.

“Hij praat met terroristen, homoseksuelen en Catalanen. Wanneer spreekt hij nou eindelijk eens gewone mensen?“, riep Losantos tijdens een van zijn beruchte optredens uit.

'ZP' zal zwaar boeten voor zijn misstappen, heeft hij voorspeld: “De zeven plagen van Egypte zijn nog niets vergeleken bij wat jou te wachten staat.“

Dankzij Losantos bereikt het katholieke Cope, voor 72 procent eigendom van de bisschoppelijke vergadering, inmiddels meer dan 1,6 miljoen luisteraars. Daarmee moet hij alleen de linkse concurrent Cadena Ser voor laten gaan.

De groei van Lostantos' publiek zegt veel over het Spaanse politieke klimaat. Vooral sinds de regio Catalonië, die wordt geregeerd door een coalitie van socialisten, nationalisten en ex-communisten, vergaande autonomie eist en voortaan 'een natie' wil heten, lopen de emoties soms hoog op.

Volgens Losantos, ook columnist van de liberale krant El Mundo en de drijvende kracht achter de webkrant Libertad Digital, is Catalonië 'een lamentabele dictatuur' van Stalinistische snit. De Cope, zegt hij, is het enige station dat verslag deed van het corruptieschandaal rond een metrotunnel in Barcelona die vorig jaar instortte.

Maar sinds de vijanden van Losantos terug zijn gaan slaan, is het pas echt oorlog. Zo herinnerde een columnist van de gratis krant 20 Minutos aan de Catalaanse separatist die de 'abjecte leugenaar' Losantos in 1981 in zijn been schoot. “Als hij je hart had geraakt, was je niet gewond geraakt omdat je helemaal geen hart hebt.“

Enkele militante Catalanen ketenden zich voor enige tijd vast aan het Cope-hoofdkwartier in Madrid en vergeleken het station met de Rwandese haat-zender Mille Collines, medeverantwoordelijk voor genocide.

En dan zijn er nog de 'politiek gemotiveerde pogingen', aldus Losantos, de Cope van de FM-frequenties in Catalonië te weren. Sinds vorige maand verzamelt hij handtekeningen die het Europees parlement aansporen de zaak uit te zoeken. Hij heeft er al 480485.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden