Federer en Nadal kijken uit naar weer een clash

Rafael Nadal en Roger Federer treffen elkaar in de halve finale van Roland Garros voor de 39e keer. De stand is 23-15 in het voordeel van de Spanjaard.  Beeld AFP
Rafael Nadal en Roger Federer treffen elkaar in de halve finale van Roland Garros voor de 39e keer. De stand is 23-15 in het voordeel van de Spanjaard.Beeld AFP

Het is morgen eindelijk zo ver. Federer-Nadal in de halve finale op Roland Garros. Het is de wedstrijd waar het hele toernooi al naar wordt uitgekeken. Er werden boeken geschreven over de hoofdpersonen in één van de grootste rivaliteiten in de geschiedenis van de sport. Wat zeggen ze zelf over de ander?

Eline van Suchtelen

Federer over Nadal:

“Rafa brengt iets extra’s, zeker op gravel. Je moet je er heel bewust van zijn tegen wie je speelt. Hij is linkshandig, dat verandert alles. Vroeger haatte ik het om tegen linkshandige spelers te tennissen. Nu hou ik ervan. Het is een enorme opgave tegen die jongens, en hij is de beste lefty tegen wie ik ooit heb gespeeld. Ik heb nu tegen vijf jongens gespeeld die rechtshandig zijn, dus ik moet volledig omschakelen. De manier waarop de bal uit je racket springt met die spin van Rafa is heel erg anders. Je moet zorgen dat je daar snel aan went. Ik mag geen tijd verspillen. Je mag geen enkele angst hebben als je spinballen, slidingballen, kickballen van Nadal wil durven nemen.

“Of ik kans maak? Zoals tegen elke speler is er altijd een kans. Niemand zou in het stadion gaan zitten, als iedereen het resultaat al van tevoren weet. Als je tegenover Rafa staat weet je dat het moeilijk wordt. Maar je weet maar nooit. Hij heeft misschien een probleem. Hij is misschien ziek. Misschien speel je zelf geweldig en is hij op één of andere manier aan het worstelen. Misschien waait het wel enorm, of heb je tien onderbrekingen vanwege de regen. Je weet het gewoon nooit.

“Het is voor mij niet makkelijk om Rafa op de knieën te krijgen. Als je wat wil bereiken op gravel weet je dat je op een gegeven moment door hem heen moet. Hij is sterk en zal er altijd staan. Dat wist ik toen ik weer besloot om op gravel te spelen. Ik hoopte dat ik hem tegen zou komen. Als je een andere instelling hebt, als je hem probeert te vermijden, dan had ik beter niet opnieuw op gravel kunnen spelen. Die mindset heeft me dit toernooi goed geholpen.”

Nadal over Federer:

“Als je Roger tegenover je hebt in de halve finale brengt dat iets extra’s. We hebben de belangrijkste momenten van onze carrières met elkaar op de baan gedeeld. Dit is een volgende aflevering waar ik naar uitkijk. We hebben allebei nog steeds dezelfde passie voor wat we doen.

“Na alle problemen die ik heb gehad is het verlangen om te spelen op grote toernooien nog steeds groot. Ik weet ook dat dit niet eeuwig duurt. Zolang ik blij ben met wat ik doe en wakker word met het verlangen om te tennissen, zal ik er zijn. Ik geniet van alle kansen die ik heb om speciale momenten in de geschiedenis van onze sport te beleven.

“De laatste keer dat ik op Roland Garros tegen hem speelde was in 2011. Dus ik weet niet hoe we ons voelen of waar we staan. Ik weet alleen dat we in de halve finale zitten, dat we bij de beste vier spelers van het toernooi horen. Dat is de realiteit. Halve finales zijn moeilijke wedstrijden, tegen wie je ook speelt. En met Roger Federer weet ik dat het nog één niveau hoger zal zijn.

“Ik verwacht dat hij aanvallend zal spelen, het ritme zal proberen te veranderen en veel naar het net zal komen. Hij heeft het spel om dat te doen en hij speelt nu goed. Ik moet stabiel zijn. Ik moet de bal sterk genoeg slaan zodat hij niet in de goede positie kan komen om de dingen te doen die hij wil doen.

“Ik moet hem op een moeilijke plek krijgen zodat hij weinig kans krijgt om naar het net te komen of zijn aanvallende spel te spelen. Ik moet goed spelen met mijn forehand en backhand om hem in de problemen te krijgen. En als ik dat niet doe, zit ik zelf in de problemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden