Federatieraad FNV over pensioenakkoord begint

FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Beeld anp
FNV-voorzitter Agnes Jongerius.Beeld anp

De federatieraad van de FNV over het pensioenakkoord staat op het punt te beginnen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius wilde zich er kort voor aanvang niet over uitlaten wat de verdeeldheid binnen de vakcentrale betekent voor haar positie. Het akkoord is veel belangrijker dan die positie, zo zei zij.

Het akkoord kan rekenen op een meerderheid van de stemmen binnen de federatieraad, maar de twee grootste bonden, Abvakabo en FNV Bondgenoten zijn tegen. Zij hebben wel een meerderheid van de FNV-leden, maar in de federatieraad hebben zij maar circa 45 procent van de stemmen. 'D0at is in de statuten zo bepaald', aldus Jongerius.

Bondgenoten: Het blijft nee
Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten herhaalde dat zijn bond tégen blijft. 'Het wordt geen ja maar, het blijft nee.'

Abvakabo
Waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt het geen goede zaak dat volgens de statuten van de vakcentrale een minderheid kan beslissen. Zij zei dat kort voor de aanvang van de federatieraad.

Het akkoord kan rekenen op een meerderheid binnen de raad, maar de twee grootste FNV-bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo, zijn tegen. Zij hebben ongeveer 60 procent van de FNV-leden, maar in de federatieraad hebben zij geen meerderheid. Wordt het akkoord aangenomen, dan wil Abvakabo via cao's 'zaken rechtzetten', aldus Van Brenk.

Vandaag wordt over de inhoud gesproken, niet over de positie van FNV-voorzitter Agnes Jongerius, zei Van Brenk desgevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden