Federale rechter: 'NSA-taps in strijd met grondwet'

Klokkenluider Edward Snowden krijgt een steun in de rug vanuit de rechterlijke macht. Beeld AFP
Klokkenluider Edward Snowden krijgt een steun in de rug vanuit de rechterlijke macht.Beeld AFP

Het verzamelen van telefoongegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA is in strijd met het grondwettelijke verbod op 'onredelijke doorzoekingen'. Dat heeft de Amerikaanse rechter Richard Leon bepaald.

Redactie Internet

Leon is niet de eerste de beste rechter. Hij behoort tot de rechters van het federale hof in Washington. Zij zijn door de president benoemd. Het is voor het eerst dat een rechter de link legt tussen het NSA-programma en de grondwet. Vermoedelijk gaat de Amerikaanse regering in beroep tegen de uitspraak.

Steun voor activisten
De uitspraak is nog niet definitief, maar wel een steun in de rug van een groep activisten onder leiding van advocaat Larry Klayman en Charles Strange, die de zaak hadden aangespannen. Volgens de rechter wegen de privacybelangen van Klayman en Strange zwaarder dan het belang dat de overheid heeft bij het verzamelen van de telefoongegevens. Dat betekent dat het massaal aftappen van telefoongegevens in strijd is met het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Snowden: 'Bevestiging van rechtbank'
Edward Snowden, de klokkenluider die verantwoordelijk is voor het debat over burgerlijke vrijheden, reageerde in de New York Times verheugd op de uitspraak van Leon. "Ik heb gehandeld vanuit de overtuiging dat de afluisterpraktijken van de NSA in strijd waren met de grondwet, en dat het Amerikaanse publiek dit bevestigd zou zien door de rechtbanken. Vandaag blijkt een geheim programma de rechten van Amerikanen te schenden. Het is de eerste van velen."

NSA overwoog amnestie...
De NSA zei eerder nog te overwegen Snowden amnestie aan te bieden, zolang die plechtig beloofde geen geheime documenten meer te lekken. Dat zei Richard Ledgett, een van de kopstukken van de dienst, tegen de Amerikaanse zender CBS. "Ik heb wel de verzekering nodig dat de rest van de data geheim blijft en ik stel daar zeer hoge eisen aan. Het moet meer zijn dan een verklaring van zijn kant", aldus Ledgett.

...Maar Obama wil daar niets van weten
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney sprak de berichten over amnestie direct tegen. Ledgett sprak op persoonlijke titel, zo legt Carney uit. "Snowden wordt beschuldigd van strafbare feiten en zal zich daarvoor in een proces moeten verantwoorden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden