Fed remt stimuleringsbeleid nog niet af

Fed-voorzitter Ben Bernanke. Beeld AP
Fed-voorzitter Ben Bernanke.Beeld AP

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, vermindert het tempo waarin zij obligaties opkoopt om de economie te stimuleren nog niet. Dat maakte het beleidsbepalende comité van de Fed woensdag bekend. Economen gingen ervan uit dat de centrale bank deze maand zou beginnen met de geleidelijke afbouw van zijn stimuleringsprogramma.

De Fed koopt sinds vorig jaar september maandelijks 85 miljard dollar aan obligaties op. Banken krijgen daardoor meer liquide middelen die zij kunnen uitlenen aan bedrijven en consumenten. Dat beleid heeft volgens de Fed geleid tot een verbetering van de economie en een daling van de werkloosheid. Afgelopen zomer hintte voorzitter Ben Bernanke voor het eerst op een afbouw van die steun, omdat de economie weer op eigen kracht moet kunnen groeien.

Het Fed-bestuur heeft echter besloten te wachten op meer bewijs dat het economisch herstel van blijvende aard is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de fikse bezuinigingen die de Amerikaanse overheid doorvoert, en die een rem dreigen te zetten op de economische groei.

Groeiprognose verlaagd
De Fed heeft zijn eigen groeiprognose voor dit jaar verlaagd tot tussen de 2 en 2,3 procent. In juni werd nog uitgegaan van een groei van 2,3 tot 2,6 procent. Volgend jaar verwacht de Fed een groei tussen de 2,9 en 3,1 procent. Dat was bij de vorige raming nog 3 tot 3,5 procent.

In een toelichting legde Fed-voorzitter Ben Bernanke opnieuw sterk de nadruk op de nog altijd hoge werkloosheid. 'De omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn nog ver verwijderd van wat wij allemaal zouden willen zien', zei hij. Het werkloosheidscijfer is wel gedaald, maar dat komt deels doordat steeds meer Amerikanen niet meer actief naar werk zoeken.

Bernanke zei dat de afbouw van het stimuleringsprogramma mogelijk later dit jaar zal beginnen, maar herhaalde dat daarvoor geen vooropgezet plan bestaat. Elk besluit in dat verband zal worden genomen aan de hand van actuele economische data, zei hij.

De rente blijft, in lijn met wat de Fed het afgelopen jaar steeds heeft gezegd, voorlopig op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Het risico dat het ruime monetaire beleid op de langere termijn tot een hoge inflatie leidt, blijft volgens de bestuurders van de centrale bank zeer beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden