Fed-rally weggevaagd in staartje handelsdag

(Novum/Betten) - Wall Street is woensdag lager gesloten. Een rally die ontstond na de renteverlaging van de Fed werd in de laatste drie kwartier weggevaagd. Hernieuwde zorgen over obligatieverzekeraars verpestten de stemming. Ook sombere vooruitzichten van Yahoo en tegenvallende groeicijfers over de Amerikaanse economie wogen op het sentiment.

De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 0,3% lager op 12.442,83 punten, na eerder nog tot 1,6% hoger te hebben genoteerd. De breed samengestelde S&P moest 0,5% inleveren tot 1.355,81. De technologiezware Nasdaq daalde met 0,4% naar 2.349,00 punten.

Op de obligatiemarkt verloor de tienjarige Amerikaanse T-bond 1/32 tot 104-22/32 bij een rendement van 3,39%. Voor een euro werd bij het slot USD 1,4877 (+0,7%) betaald. De olieprijs in New York steeg met 0,75% naar USD 92,33, nadat bekend werd dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de afgelopen week sterker zijn gestegen dan verwacht.

Doorslaggevende gebeurtenis van de dag leek lange tijd het rentebesluit van de Federal Reserve, om 20.15 uur Nederlandse tijd. De Fed verlaagde conform verwachting het belangrijkste rentetarief van 3,50% naar 3,00%, om zo een dreigende recessie in de VS af te wenden. Vorige week schaafde de Fed in een noodingreep al 75 basispunten van het 'federal funds rate' af.

Optimisme over de renteverlaging werd echter overschaduwd door zorgwekkende berichten over obligatieverzekeraars. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de rating voor Financial Guaranty Insurance, nadat de obligatieverzekeraar er niet op tijd in slaagde geld op te halen.

Beursgenoteerde concurrenten Ambac en MBIA, de grootsten binnen de sector, liepen zware averij op. De aandelen verloren achtereenvolgens 17% en 12,6%. American International Group, de grootste verzekeraar ter wereld, was de sterkste verliezer binnen de Dow, met een min van 4,2%.

Een andere forse daler op de Amerikaanse beursvloer was Yahoo, dat 8,5% kwijtraakte op USD 19,05. De internetzoekmachine rapporteerde dinsdag nabeurs een winstval van bijna een kwart over de afgelopen drie maanden. Het bedrijf had last van concurrentie van Google en zag de advertentie-inkomsten dalen. Yahoo gaat duizend banen schrappen.

Het was echter vooral de omzetverwachting die negatief verraste. De verwachting van Yahoo voor de omzet in 2008 ligt 10% onder de verwachting van analisten. Citigroup heeft het advies voor het aandeel verlaagd van buy naar hold.

Op cijfers van Boeing werd beter gereageerd. De vliegtuigbouwer verhoogde zijn winstverwachting voor 2008 naar USD 5,70 tot USD 5,85 per aandeel. Boeing rekende eerder op een winst per aandeel van USD 5,55 tot USD 5,75. Voor 2009 voorziet de onderneming een 'sterke groei' van de winst per aandeel. Het aandeel won 2,4% en was daarmee de grootste winnaar binnen de Dow.

Merck (-2,75%) bungelde samen met American International Group onderaan de index. Het farmaciebedrijf zakte van een winst van USD 473,9 miljoen naar een nettoverlies van USD 1,63 miljard in het afgelopen kwartaal. Het verlies werd veroorzaakt door lasten in verband met de schikking in de Vioxx-zaak en herstructureringskosten.

Eastman Kodak schrijft juist weer zwarte cijfers. In het vierde kwartaal van vorig jaar boekte de Amerikaanse producent van onder meer fotofilms en printers een winst uit voortgezette activiteiten van USD 92 miljoen, tegenover een verlies van USD 15 miljoen in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De winst lag echter lager dan verwacht. Het aandeel werd dan ook teruggezet, met 3,4% naar USD 19,75.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2007 minder hard is gegroeid dan economen hadden verwacht. Het bruto binnenlands product steeg volgens voorlopige cijfers met 0,6%, waar gerekend was op een toename van 1,2%. Over heel 2007 kwam de economische groei uit op 2,2%, het laagste tempo sinds 2002.

Daartegenover stond dat de banengroei in de Verenigde Staten buiten de agrarische sector, gemeten door salarisverwerker ADP, is versneld in januari. Met een toename van 130.000 banen lag de stijging fors boven die van een maand eerder, toen er sprake was van een groei van 37.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden