Fed-bestuurder zet indices Wall Street hoger

(Novum/Betten) - Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelenindices woensdag net boven het slot van een dag eerder geëindigd. In aanloop naar de nieuwe reeks kwartaalcijfers reageerden beleggers positief op uitspraken van een Fed-bestuurder, die hintte dat er een eind komt aan de serie renteverhogingen in de VS. De rente zou volgens hem op het goede niveau staan.

Lehman Brothers gaf woensdag in een rapport aan dat de bankensector rijp is voor consolidatie. Verder trok Apple de techfondsen mee omhoog. De computerfabrikant bracht goed nieuws over nieuwe software die Windows XP verdraagt. Wisselende cijfers over de olievoorraden werden genegeerd.

In de Verenigde Staten zijn de voorraden benzine en stookolie en diesel de voorbije week meer gedaald dan verwacht door economen. De voorraden ruwe olie stegen juist weer meer dan verwacht.

De rentetarieven zijn dicht bij de juiste niveaus, na vijftien besluiten op rij waar de rente telkens met 0,25% werd verhoogd, aldus Fed-president Thomas Hoenig van Kansas City. Het huidige renteniveau staat op 4,75%. 'De bandbreedte waarbij groei gestimuleerd noch afgeremd wordt.'

Bij het luiden van de slotbel noteerde de Dow 0,3% hoger op 11.239,55 en steeg de S&P 0,4% tot 1.311,56. De Nasdaq tekende een winst op van 0,6% tot 2.359,75. De tienjarige Amerikaanse T-bond won 5/32 tot 94-19/32 bij een yield van 4,87 en voor de euro werd 1,2292 betaald, 0,1% hoger.

Aandelen Apple Computer wonnen uiteindelijk 9,5%. Het bedrijf heeft software vrijgegeven waarmee Apple-computers met een Intel-processor het Windows XP-besturingssysteem makkelijk kunnen draaien.

De Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten hebben woensdag een inval gedaan bij de vestiging in Seoul van Qualcomm (-0,5%), op verdenking dat de halfgeleiderproducent zijn dominante marktpositie heeft gebruikt om oneerlijke handelspraktijken te bezigen, aldus een official van de overheid.

Maxtor (-1,7%) gaf een winstwaarschuwing af voor het eerste kwartaal. Het bedrijf wil 900 banen schrappen. Maxtor rekent op een verlies van USD 0,39-0,40 per aandeel bij een omzet van USD 875-885 miljoen. Analisten becijferden USD 0,18 verlies bij een totale omzet van USD 965 miljoen.

EDS, een IT-dienstverlener, heeft een bod uitgebracht op een meerderheidsbelang in het Indiase MphasiS BFL Limited. MphasiS, dienstverlener op het gebied van applicaties en business process outsourcing (BPO) heeft zijn hoofdkantoor in Bangalore. Met de overname is een bedrag gemoeid van USD 380 miljoen. De afronding wordt verwacht in het derde kwartaal. EDS steeg woensdag 0,15%.

Sears (+4,7%) gaf in reactie op speculatie woensdag aan het bod op Sears Canada van CAD 18 per aandeel niet verder te verhogen. Het detailhandelsconcern schroefde deze week het bod nog op vanaf CAD 16,86 per aandeel. Aandeelhouders hebben tot 18 april de tijd om hun stukken aan te melden.

Ook werd nog bekend dat in de Verenigde Staten de ISM Non-Manufacturing Index van het Institute of Supply Management in maart 2006 is beland op 60,5. Economen becijferden 59, waarbij de taxaties varieerden van 58 tot een cijfer van 61. In februari kwam de ISM diensten-index uit op 60,1.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden