FC Twente, trotse Tukkers, doe het als KV Mechelen

Houdini en Hans Klok samen zijn ervoor nodig om hieruit te komen, zei KNVB-directeur Bert van Oostveen. De eerste gedachte is dan: dat Joop Munsterman een enorme gladjanus is, had iedereen kunnen weten, en de een kwam er wat eerder achter dan de ander, maar hij heeft er bij FC Twente dus een nog onmetelijker puinhoop van gemaakt dan je al zou denken.

Althans, dat was mijn eerste gedachte. Johan Derksen richtte woensdagavond bij 'Pauw' zijn pijlen liever op Van Oostveen. Die had voor zijn beurt gesproken en zich bemoeid met zaken die de zijne niet (zouden) zijn, maar die van de licentiecommissie. Dat was uit te tekenen: Derksen is al jaren goed met Munsterman - graag speelde hij de kaart dat de club niet mag verdwijnen, omdat die daar in het oosten een functie in de regio heeft.

Op dat laatste, moet ik erkennen, was ook ik me al vrij lang aan het blindstaren. FC Twente zit diep geworteld in het Tukkerland, waar de band en de aanhankelijkheid intenser zijn dan in het - maar even zwart-wit gesteld - koelere westen. Het uitgebreide stadion zit daar steevast behoorlijk vol. Dat is wel even iets anders dan het nu weer zuchtende Fortuna Sittard, redeneer je dan, het volgende gemarginaliseerde relikwie waar bij aantoonbaar gebrek aan bestaansrecht alleen de stekker nog moet worden uitgetrokken, en waar dan geen haan meer naar zal kraaien.

Toch wringt er in dit geval ook iets, in die functie-in-de-regio-gedachte - om niet te zeggen dat het schrijnt. Munsterman won het achterland óók met maatschappelijke projecten in de wijken, met het imago van sociale betrokkenheid - en dat in, zwart-wit maar weer, die harde voetbalwereld. Hoe cynisch kan het beeld al langer zijn: goede sier maken bij de poorten van de hoofdingang en de zaak zo flessen bij de verscholen achteruitgangetjes.

Dit is natuurlijk van een volstrekt andere orde dan wat er in Sittard is fout gegaan, of eerder in de bodemloze putjes van Haarlem en Veendam. Is het niet de plicht van de directeur van het betaald voetbal om daarover, als hij zich kennelijk is doodgeschrokken van de boeken, als hoeder van de bedrijfstak de vinger te heffen? Kan deze club met goed fatsoen voor het betaald voetbal worden behouden, en waarom zou dat eigenlijk moeten?

Plotseling - stom dat ik daar niet al eerder op kwam - denk ik aan KV Mechelen.

Als FC Twente zijn proflicentie kwijtraakt, kan het worden teruggezet naar het hoogste amateurniveau. Iets vergelijkbaars overkwam Glasgow Rangers, dat nu in Schotland hard op de weg terug is. Maar het meest sprekende voorbeeld in de voetbalgeschiedenis in dit geval is dat van KV Mechelen, dat in het begin van deze eeuw naar het derde Belgische niveau werd teruggezet. De fans bleven de club trouw en na vier jaar keerde KV Mechelen terug in de hoogste klasse van België.

Het is nu zo zot, zo niet kafkaiaans, dat FC Twente in de reddingsplannen gebaat zou kunnen zijn bij regelingen met Munsterman en zijn kompaan Aldo van der Laan, die met geld in de club aanstichters en schuldeisers ineen zijn. Munsterman is daartoe 'in principe bereid', heeft hij laten weten - dat moet je je als genaaide club dan ook nog laten welgevallen.

FC Twente, trotse Tukkers, dat moet je niet willen. Dat je verder moet met de gedachte dat je aan al dat geldgegoochel niet alleen het landskampioenschap van 2010 te danken hebt, maar toch ook het profbestaan van je club. Kijk naar KV Mechelen - als dat ergens in Nederland ook kan, dan in Enschede. Blijf komen, en hoeveel mooier zou zonder luchtfietsende gladjakkers de club zijn die ooit zou terugkeren, hoeveel dieper nog geworteld dan in de regio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden