FC Twente stevent af op faillissement bij degradatie

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Als de beroepscommissie van de KNVB geen streep haalt door de degradatie van FC Twente naar de eerste divisie rest de voetbalclub niets anders dan het faillissement aan te vragen, zo heeft de club uit Enschede de KNVB laten weten. De kans is groot dat zo'n scenario zich ook ontwikkelt. Niet alleen de licensiecommissie van de KNVB, maar ook de rechter in kort geding kwam tot de conclusie dat degradatie een passende maatregel is voor een club die zich schuldig heeft gemaakt aan het misleiden van de bond en dan vooral de licentiecommissie. Het gaat daarbij om een zo ernstige misleiding dat het Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart. Over het verloop daarvan kon het OM gisteravond geen mededelingen doen.

De mededeling van Twente dat de voorbereidingen van een faillissementsaanvraag reeds zijn begonnen moet gezien worden als een laatste poging de KNVB onder druk te zetten. De hoop is deze week gevestigd op een positief oordeel van de beroepscommissie.

Verschillende schuldeisers eisen vele miljoenen euro's terug van de noodlijdende club uit Enschede. Zij hebben zich gemeld bij FC Twente nadat de rechtbank in Utrecht vrijdag de kampioen van 2010 in het ongelijk stelde in het kort geding dat die had aangespannen. Die uitslag noopte het bestuur van de club contact te zoeken met de accountant van de club. Uitkomst van dat gesprek was: in alle scenario's waarin van degradatie sprake is, komt de club tientallen miljoen euro's te kort. Dat gat kan niet gedicht worden door spelers te verkopen. Die lopen bij degradatie vrijwel gratis de deur uit omdat hun contracten gebaseerd zijn op spelen in de eredivisie.

FC Twente heeft op dit moment een schuldenlast van zo'n 80 miljoen euro. Degradatie kost de club 20 miljoen euro aan inkomsten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden