FC Twente moet niet te lang somberen over uiteengespatte zeepbel

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

In het Nederlandse betaald voetbal is opnieuw een zeepbel uiteengespat. De 'Trots van het Oosten', FC Twente, is op de vingers getikt door de KNVB vanwege financieel wanbeleid. Voor het eerst heeft de licentiecommissie van de nationale voetbalbond een club in de eredivisie bestraft met aftrek van drie wedstrijdpunten, nu de begroting gebaseerd blijkt op drijfzand.

De terugtocht naar de negende plaats van de competitie moet voor de supporters een domper zijn. Bitterder voor hen is dat in de komende jaren van gedwongen bezuinigingen weinig overblijft van de rooskleurige toekomst als topclub die zo vaak werd voorspeld door de clubleiding onder aanvoering van voorzitter/directeur Munsterman.

FC Twente mag zich nu aansluiten bij het rijtje van Vitesse en AZ. Twee clubs waar al eerder de hoge ambities implodeerden, na financieel riskant spel van licht megalomane voorzitters, respectievelijk Karel Aalbers en Dirk Scheringa.

Ook in het geval van FC Twente is het wonderlijk hoe een directeur zoveel touwtjes in handen kon krijgen. Hoe hij zichzelf kon controleren vanuit zijn rol als voorzitter en riskante financiële manoeuvres kon inzetten.

Net zo wonderlijk is dat supporters en andere direct betrokkenen bij een club aanvankelijk vrolijk mee dromen met de opgeblazen toekomstplannen van de leiding. Om vervolgens ach en wee te roepen als de te hard opgepompte bal plotseling leeg loopt. Bij clubliefde hoort ook kritische zelfreflectie en zelfbeheersing.

Niet alleen bij FC Twente, ook bij andere clubs raakte de financiële werkelijkheid vaak zoek. Geliefde topspelers die in het bezit bleken van investeringsmaatschappijen, stadions die werden verbouwd tot peperdure sportpaleizen. Dat wasniet eens zo erg wanneer de gewaagde miljoenendans zich min of meer afspeelt binnen de krijtlijnen van het voetbalveld. Maar te vaak hebben gemeentebesturen met publiek geld moeten bijspringen om een lokale club uit de nesten te helpen.

Terecht nam de KNVB een aantal jaren geleden zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Clubs worden door de bond scherper gecontroleerd en vastgepind op een meer solide financieel beleid. In het uiterste geval worden straffen opgelegd, dat is FC Twente nu overkomen.

Over die bestraffing moeten ze in Twente niet te lang somberen. Ook die mooie club is uiteindelijk gebaat bij een gezonde competitie waarin minder vaag geld rondgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden