FC Twente blijft in eredivisie

KNVB | De beroepscommissie heeft gesproken: Twente had nooit zijn licentie kwijt moeten raken. Alleen een boete van 181.000 blijft staan.

MATTHIJS KEUNING

Met een absurde wending is gisteren een einde gekomen aan de onduidelijkheid rond FC Twente. De beroepscommissie van de KNVB oordeelde dat de licentiecommissie de licentie van de voetbalclub niet had mogen intrekken, vanwege een in december gedane toezegging dat de Enschedese club in de eredivisie zou blijven wanneer ze vanaf dat moment schoon schip zou maken. Daardoor krijgt Twente nu slechts een boete van 181.000 euro, blijft het toch in de eredivisie en is De Graafschap definitief gedegradeerd.

De commissie acht Twente schuldig aan 'financiële malversaties en ernstige misleiding van de licentiecommissie' en vindt intrekking van de licentie daarom een passende straf, maar met de gedane toezegging heeft de licentiecommissie haar eigen vonnis onderuitgehaald. De beroepscommissie oordeelt daarmee anders dan de rechtbank in Utrecht, die na een kort geding vorige week stelde dat FC Twente aan de toezegging geen rechten kon ontlenen.

FC Twente krijgt nu alleen vier keer de maximale boete van 45.250 euro, voor vier 'ernstige overtredingen' van het licentiereglement. De oorspronkelijke straf was degradatie naar de eerste divisie.

Het nieuws leidde tot feest in Enschede. Maar De Graafschap zei verbijsterd te zijn en juridische stappen te zullen onderzoeken. De club degradeerde afgelopen seizoen, maar mocht de afgelopen maand hopen de plek van Twente in te nemen.

Interim-bestuurder Onno Jacobs van FC Twente toonde zich opgelucht, maar stelde ook dat de club een achterstand in te halen heeft. Twente opent het komende seizoen op 6 augustus thuis tegen Excelsior en moet de selectie rond hebben voor op 1 september de transfermarkt sluit. Daarbij zijn de financiële problemen met de uitspraak van de beroepscommissie niet verdwenen. De club stond op de laatste zeven meetmomenten van de KNVB onder curatele, terwijl de regel is dat de licentie wordt ingetrokken wanneer dit bij negen achtereenvolgende momenten het geval is. De club diende onlangs de begroting voor komend seizoen in voor het achtste meetmoment in september. Het negende moment volgt in november.

Om financieel op schema te blijven moet de club deze zomer spelers verkopen. Vooral sterspeler Hakim Ziyech moet een bedrag van zeker enkele miljoenen opleveren. Omdat ook kopende clubs de ontwikkelingen in Enschede hebben afgewacht, komt de Twentse transfermarkt nu pas echt op gang. De eerste training staat woensdag al op het programma.

Twente zal ook het vertrouwen moeten herstellen tegenover de andere clubs en het voetbalpubliek. De onthullingen over het wanbeleid onder oud-voorzitter Joop Munsterman, de wekenlange onduidelijkheid over de gevolgen en nu het uitblijven van een passende straf hebben het imago van de club én het Nederlandse voetbal geen goed gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden