Vak T

FC Oss? Nee, Top Oss!

Beeld TRBEELD

Top! Dat was de reactie van de supporters na het nieuws dat hun club met ingang van volgend seizoen weer door het leven gaat als TOP Oss. Onder die naam werd de huidige eerstedivisieclub in 1928 opgericht en ondanks de naamsverandering in 2009 in FC Oss bleven de fans in het Johan Heesen Stadion hun club TOP Oss noemen. 

Reden om acht jaar geleden TOP te vervangen door FC was om onderscheid te maken met de amateurtak van de club, SV TOP. Ook hoopte het toenmalige bestuur met de naam FC Oss op meer uitstraling in de regio en op een grotere aantrekkingskracht op sponsors.

De nummer zeven uit de eerste divisie komt volgend seizoen dus weer uit onder de vertrouwde naam TOP Oss. Volgens het bestuur is de proftak van de club helemaal losgeweekt van de Osse liefhebbers. En met het terugdraaien van de klok wordt tegemoetgekomen aan de wens van de fans voor wie hun club altijd TOP Oss is gebleven. Deze maand worden er voor de supporters 500 rood-wit gestreepte T-shirts gemaakt met op de achterkant TOP Oss en als rugnummer 1928.

Naamsveranderingen in het voetbal zijn niet ongewoon. In 1912 ontstond na een fusie de club Feijenoord. Met een lange ij, naar de wijk waarin de club ging spelen. Na het winnen van de wereldbeker in 1970 werd de naam veranderd in Feyenoord. Met een Griekse y vanwege de internationale uitstraling. Dezelfde reden waarom Johan Cruijff in Barcelona Johan Cruyff werd. En om de praktische reden dat er op Spaanse schrijfmachines geen ij stond.

Flop van TOP

Even terug naar TOP Oss. In de jaren negentig werd de club twee seizoenen getraind door Piet Schrijvers. Vanwege zijn imposante verschijning kreeg de oud-doelman al snel de bijnaam de Kolos uit Oss. Toen het sportief tegenzat werd hij de Flop van TOP. In zijn tijd als keeper was Schrijvers gewend geraakt aan bijnamen. Bij Ajax was hij de Beer uit De Meer en toen hij in zijn laatste seizoen onder de lat met PEC Zwolle degradeerde uit de eredivisie werd hij weinig vleiend het Lek van PEC genoemd. Schrijvers is niet de enige link tussen TOP Oss en PEC Zwolle. De club uit de Hanzestad veranderde drie keer van naam: van PEC Zwolle naar PEC Zwolle '82 naar FC Zwolle en terug naar PEC Zwolle.

Hull City

Naamsveranderingen vallen niet altijd in goede aarde. De Egyptischen eigenaar van de Engelse voetbalclub Hull City wilde een paar jaar terug de naam wijzigingen in Hull Tigers. Die naam zou het beter doen op de internationale markt. Onder de slogan 'City till we die' uitten de fans hun ongenoegen over het plan. Het verzoek om naamswijziging werd door de Engelse bond afgewezen.

Fusies en nieuwe geldschieters zijn in veel takken van sport vaak reden om de naam van de club te veranderen. Oranje Zwart en EMHC, de twee Eindhovense hockeyclubs die dit jaar fuseerden, gaan verder onder de naam Oranje Rood. De Doetinchemse volleybalclub Orion onderging om commerciële redenen herhaaldelijk een naamswijziging. De club heet nu Seesing Personeel-Orion maar bestond eerder als Quick-Orion, Ubbink-Orion, Mepal-Orion, Normis-Orion, Nefit-Orion, Protect Eye-Orion, D O C STAP-Orion en Langhenkel-Orion.

Dan de twee internationale tennistoernooien die Nederland rijk is. Het toernooi in Rotterdam heeft al sinds 1974 ABN Amro als naamgever. Hoe anders is dat met het grastoernooi in Rosmalen. Dat evenement, voor het eerst gehouden in 1989, is al onder vijf namen georganiseerd: Heineken Trophy, Ordina Open, Unicef Open, Topshelf Open en Ricoh Open.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden