FC Groningen en Roda JC lonken naar nacompetitie

GRONINGEN - In het klassement gele en rode kaarten gaat er niets boven FC Groningen. Minder florissant staat de club ervoor als het gaat om de punten die na 34 wedstrijden de eindstand in de eredivisie bepalen. Vijf duels voor het einde van de competitie hebben er slechts twee clubs minder punten dan FC Groningen.

Na de 1-1 tegen het eveneens onderaan bungelende Roda JC vormt de nacompetitie nog altijd een serieuze bedreiging voor de noorderlingen. FC Groningen staat in punten (27) gelijk met de nummer zestien, RKC, dat over iets slechtere doelcijfers beschikt: min negentien om min zeventien. De nummer zeventien op de ranglijst, MVV, heeft zelfs een verliespunt minder dan RKC en FC Groningen. Morgen kunnen de Maastrichtenaren op 28 punten komen, maar dan moet wel de thuiswedstrijd tegen PSV gewonnen worden. Voor directe degradatie naar de eerste divisie komt FC Groningen niet meer in aanmerking. Die plicht heeft Volendam al op zich genomen, een wonder buiten beschouwing gelaten. Woensdag kunnen FC Groningen en RKC al van plek hebben gewisseld, als Groningen op bezoek gaat bij SC Heerenveen en het opgeveerde RKC te gast is bij NEC.

Jan van Dijk, vervanger van de onlangs weggestuurde Wim Rijsbergen, verwacht deze week zijn handtekening te kunnen plaatsen onder een verbintenis die hem voor twee of drie seizoenen hoofdcoach maakt in het Oosterpark-stadion. In de ogen van Van Dijk is de nacompetitie helemaal niet aan de orde in Groningen. Sterker nog, na het dramatisch slechte duel tegen Roda JC zei Van Dijk zelfs dat hij de toekomst 'zeer zonnig' tegemoet zag. Die opmerking volgde op een al even optimistische analyse van de wedstrijd. “Ik heb een fantastisch pot gezien, met veel agressie en goed spel. Zelfs met tien man bleven we meer dan overeind, bleven we rustig in het positiespel en creëerden we legio kansen. De ploeg liet zien dat het goed kan voetballen en veel te laag staat.”

Met die vleiende teksten hoopte Van Dijk kennelijk de laatste hobbels in zijn aanstellings-procedure weg te strijken. Met de 'zeer zonnige toekomst' doelde hij waarschijnlijk op de naderende zomer. Zowel financieel als sportief ziet de situatie er in Groningen niet bepaald zonnig uit. Onlangs ledigde de gemeente de geldelijke nood enigszins door een storting van drie miljoen gulden. Er gaat de gemeentebestuurders in Groningen niets boven stervensbegeleiding. De kans dat de plaatselijke FC in de nacompetitie verzeild raakt, is levensgroot aanwezig. Het programma ziet er niet eenvoudig uit met uitbeurten bij SC Heerenveen en PSV en bezoeken van Ajax, FC Utrecht en Fortuna S. En de nacompetitie is een loterij, hoewel Van Dijk van één ding overtuigd is. “We hebben een betere ploeg dan de ploegen uit de eerste divisie.”

Met de 1-1 tegen Roda JC schoot FC Groningen weinig op, en datzelfde gold voor de bezoekers uit Kerkrade. Theo Vonk, bij de Limburgers de stand-in van de ontslagen Martin Jol, verborg zich in tegenstelling tot Van Dijk niet achter mooie woorden om een draak van een duel tot een spektakel om te toveren. “Het was een dramatisch slechte wedstrijd, die past bij de stand die de ploegen innemen. Vechtvoetbal, geen voetbal”, zei Vonk, die zijn ploeg niet spaarde. “De angst om te verliezen was groot, afspraken werden niet nagekomen en een aantal spelers was niet coachbaar.” Vonk had tenslotte aan een woord genoeg het 'voetbal' van Roda JC te typeren: chaos. Met twee punten meer dan FC Groningen hebben ook de Limburgers weinig reden om met een gerust hart naar de komende vakantie te kijken.

Voor Vonk kleefde er aan de wedstrijd tegen FC Groningen een schamel lichtpuntje. De rake kopbal van Bob Peeters vormde het eerste doelpunt dat Roda JC onder zijn leiding maakte. Eerder werd de nul vastgehouden tegen Fortuna (0-0), Vicenza (5-0), PSV (2-0) en NAC (0-0). Met zijn treffer poetste Peeters de achterstand weg die Roda JC een minuut eerder (in de 55ste) had opgelopen. De Duitse doelman Jörg Kaessmann trapte de bal onbenullig in de voeten van de Braziliaan Hugo en dat buitenkansje liet de beste speler aan Groninger zijde niet onbenut: 1-0. Met tien tegen elf had FC Groningen het betere van het spel. Het is een wet dat het moeilijk voetballen is tegen tien man, zei Vonk. Wat die wet inhoudt, vertelde hij er niet bij. “Als je de bal rustig blijft rondspelen, moet je het kunnen uitbuiten”, wist Vonk en hij wist ook dat Roda JC geen ploeg heeft die de bal rustig kan blijven rondspelen.

Ondanks de aanwezigheid van drie Brazilianen, Hugo, Magno en Leonardo, is ook het voetbal van FC Groningen niet op een technische leest geschoeid. Er wordt het hele seizoen vooral fysiek stevig in de bus geblazen door de noorderlingen, met een lange straflijst tot gevolg. Raymond Atteveld incasseerde gisteren zijn derde en FC Groningens negende (!) rode kaart van dit seizoen. Ook Magno staat op drie, Leonardo heeft er twee en Erwin Koen één. Atteveld kreeg in de dertigste minuut geel van scheidsrechter Dick van Egmond nadat hij de Belg Peter van Houdt had neergehaald. Een minuut later torpedeerde hij Van Houdts landgenoot Peeters. Na de tweede en dus rode kaart speelde Atteveld de rol die hem op het lijf lijkt geschreven: de onschuld zelve. Niet hij, maar die 'schijtbak' van een arbiter zat fout. Net als eerder dit seizoen, uit tegen Roda JC en Vitesse. Allemaal amateurs. Nee, dan Atteveld. Twee overtredingen binnen de 120 seconden, een op de middenlijn en een aan de zijlijn ter hoogte van de dug-out. Dat was pas het werk van een professional.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden