FC Den Bosch druipt af na treurspel

Geen schijn van kans maakte FC Den Bosch op de slotdag van de competitie tegen FC Utrecht (0-3). Op de degradatie (op doelsaldo) volgt automatisch een sanering.

door John Graat

Het treurspel in stadion De Vliert was al dik een uur aan de gang, toen er voor de Bossche fans toch nog wat te lachen viel. Een hond van de Mobiele Eenheid beet langs de lijn naar het achterwerk van grensrechter Geutjes. Met een kapotgescheurde broek vluchtte Geutjes de kleedkamer in. Met een nieuwe broek kon hij na vijf minuten zijn positie weer innemen.

Met de lach verdween op slag de opgefokte stemming op de tribunes. Een uur lang had het publiek de frustraties over het naderend onheil verbaal afgereageerd op alles en iedereen, scheidsrechter Temmink in het bijzonder.

Na het oponthoud sloeg de stemming om. Op en naast het veld drong langzaam het besef door dat Den Bosch kwaliteit tekort komt voor het hoogste niveau.

Het armoedige gestuntel tegen Utrecht deed de vraag rijzen hoe dit elftal in vredesnaam ooit van Feyenoord en Twente heeft kunnen winnen. Vooral die zeges zorgden ervoor dat in de laatste tien duels -sinds het ontslag van trainer Henk Wisman- tien punten werden gepakt. Door de ineenstorting van De Graafschap kwam zowaar de ontsnappingsroute via de nacompetitie in zicht.

'Strijd en beleving' waren volgens interim-coach Jan van Grinsven de belangrijkste wapens in de Bossche doodstrijd. Maar uitgerekend in de sleutelwedstrijd van het seizoen bleek daar weinig van. De spanning had de benen verlamd, vermoedde Van Grinsven na afloop van de partij met Utrecht. Met een vroege treffer van Van den Bergh en een eigen doelpunt van Verhaegh was het duel al voor rust beslist. Behalve vechtlust was er niets anders waar Den Bosch op kon terugvallen. Diep in blessuretijd zorgde Van den Bergh nog voor 0-3.

Het was onvoorstelbaar hoeveel simpele dingen er misgingen. Van den Ouweland en Mourad slaagden er weliswaar in in kansrijke positie voor het doel van Ponk op te duiken, maar minstens zo typerend was dat ze totaal geen raad wisten met hun kansen. Den Bosch bleek mentaal, fysiek en technisch te zwak bewapend om het spookbeeld van de eerste divisie uit De Vliert te verjagen.

Alleen de gedreven spits Koen van der Laak maakte de indruk eredivisiewaardig te zijn. Hoewel zijn contract doorloopt, is de kans groot dat hij vertrekt. De club kan het geld gebruiken want op een degradatie volgt altijd een sanering. ,,Ik ga geen carrières dwarsbomen'', zei Fred van der Hoorn, manager voetbalzaken.

In plaats van de voorziene inkomstenstijging van een miljoen euro moet de club de huidige begroting van 4,2 miljoen nu met een miljoen euro verlagen. De huurlingen Snoyl en Olfers (Feyenoord) en Janssen (RKC) zullen afvloeien, Van den Ouweland heeft al getekend bij Roda JC. De doorlopende contracten worden automatisch aan het eerste divisie-niveau aangepast.

Het lukt de club uit de Brabantse hoofdstad al decennia niet om zich aan de status tussen tafellaken en servet te ontworstelen. Voor de zesde keer sinds 1973 is de club gedegradeerd, de laatste vier keer gebeurde dat al na één seizoen. Van Grinsven: ,,We hadden langzaam willen groeien naar een stabiele eredivisieclub, zoals RKC heeft gedaan. Maar dat kan alleen als je er eerst in slaagt enkele jaren te overleven.''

Terug bij af is Den Bosch komend seizoen weer afhankelijk van wat de eigen jeugdopleiding aflevert. Van Grinsven, straks weer gewoon assistent-trainer, zag dat bijna als een lichtpuntje op een trieste middag. ,,Na promotie stagneert vaak de doorstroming van de jeugd. Van Nistelrooij, Lurling en Lucius zijn hier groot geworden in de eerste divisie.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden