FBI zeker van aanslag op TWA-toestel: bom of raket

WASHINGTON - Het is nog niet officieel, maar de FBI is er van overtuigd dat het TWA-toestel dat vorige week woensdag bij New York in zee stortte door een bom of raket is neergehaald.

Officieel heet het nog dat de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig onbekend is. Onofficieel heeft de FBI informatie naar de media laten uitlekken, waarin de onderzoekers zeggen er honderd procent van overtuigd te zijn dat er sprake is van een terreurdaad. Voordat meer wrakstukken boven water zijn gehaald en de zwarte dozen zijn gevonden wil de FBI echter nog niet openlijk van terreur spreken.

De FBI is tot de overtuiging gekomen dat er sprake is van een bom of raket omdat op wrakstukken die uit zee zijn gevist chemische resten zijn gevonden die wijzen op een ontploffing in het vliegtuig en een brand die niet passen bij een technisch falen van de Boeing 747.

Was het een bom of een raket? Beide opties worden open gehouden. Er zijn sterke aanwijzingen dat het TWA-vliegtuig getroffen is door een raket die vanuit een boot op zee zou zijn afgevuurd. Zeker honderd ooggetuigen zeggen dat zij vlak voor het neerstorten van het vliegtuig een projectiel hebben gezien dat richting vliegtuig ging.

Onder de ooggetuigen zijn twee piloten van een militair vliegtuig die op dat moment in de lucht waren en vertrouwd zijn met raketten tegen vliegtuigen. Er is een andere mogelijke verklaring voor de projectielen die zijn waargenomen. Op het moment dat de Boeing in zee stortte vonden militaire oefeningen plaats in de buurt van het ongeluk waarbij lichtgevende objecten de lucht in zijn geschoten. Op de wrakstukken zijn tot dusver geen aanwijzingen gevonden die op een raket-aanval wijzen. Maar de FBI is van mening dat zij niet zonder meer aan het verhaal van zoveel ooggetuigen met identieke verhalen voorbij kan gaan. Daarom is een grootscheeps onderzoek gaande naar de identiteit van alle boten die zich in de buurt bevonden. Op het moment van het neerstorten waren er veel vrachtboten en pleziervaartuigen op zee.

Programmeren

Als er een bom aan boord van het vliegtuig was dan kan de bom zowel in New York als Athene aan boord zijn gebracht. Het is volgens deskundigen mogelijk een bom zodanig te programmeren dat zij na een aantal landingen en opstijgingen vliegtuig afgaat.

Het onderzoek was het afgelopen weekeinde vertraagd door slecht weer. Ook werkten sommige geavanceerde electronische apparaten niet, of waren niet voorhanden. Maandag hadden de duikers meer succes bij het localiseren van grote delen van het wrak en stoffelijke resten, was het ideaal weer en werden met behulp van video en geluidsapparatuur grote brokken van de romp op de zanderige bodem van het vliegtuig waargenomen die nu kunnen worden opgevist. Onder de wrakstukken bevinden zich ook nog een aantal stoffelijke resten.

De tijd begint een rol te spelen, want iedere dag die er voorbij gaat kan er belangrijk bewijsmateriaal verloren gaan, omdat de zee chemische resten wegwast van het metaal die van belang zijn voor het onderzoek of er een bom was. Verder wordt het onderzoek gehinderd doordat de zwarte dozen nog steeds niet gevonden zijn. Deze moeten electronische signalen afgeven, maar desondanks zijn ze tot nu toe onvindbaar. Zij moeten cruciale gegevens bevatten die een definitieve oorzaak kunnen vaststellen over de oorzaak van het ongeluk. De FBI en de NTSB (National Transportation Safety Board) die het onderzoek leiden hopen nu dat de zwarte dozen zich onder de wrakstukken bevinden die maandag ontdekt zijn.

Voor familieleden en nabestaanden is het wachten een nachtmerrie. Eerst kostte het TWA zeer veel tijd voordat een passagierslijst werd geproduceerd. En het identificeren van de doden verloopt buitengewoon traag. Pas de helft van de geborgen lijken is geïdentificeerd. De autoriteiten wijten dat aan het gebrek aan mankracht. Het is een politiek zo gevoelige zaak dat in het Congres al stemmen opgaan om de rechten van nabestaanden op informatie in de wet vast te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden