E-mailschandaal

FBI: 'vervolgen Clinton niet om e-mails'

FBI-directeur James Comey. Beeld AP
FBI-directeur James Comey.Beeld AP

De FBI heeft in de onlangs gevonden e-mails van Hillary Clinton geen nieuw belastend materiaal gevonden. "Gebaseerd op ons onderzoek hebben we onze eerdere conclusies betreffende Clinton niet veranderd", aldus Comey in een brief aan het Congres.

Redactie

De aankondiging van Comey vorige week, dat er nieuwe e-mails van Clinton waren gevonden, sloeg in de Amerikaanse verkiezingsrace in als een bom. De federale recherche keek daarna in recordtempo in hoeverre de e-mails (zo'n 650.000) staatsgeheimen bevatten, of op een andere manier relevant waren voor een eerder FBI-onderzoek naar Clinton. Dat de aankondiging zo kort op de verkiezingen kwam, werd hem niet in dank afgenomen.

Medewerkers van de FBI lieten weten 'de klok rond' te hebben gewerkt om de e-mails zo snel mogelijk te doorzoeken. Dat het zo snel gebeurde, had te maken met het feit dat er veel kopieën bij zaten. Bovendien had de FBI veel e-mails al gezien.

Clinton's woordvoerder Brian Fallon was er vandaag als de kippen bij om te verklaren dat de Democraten 'altijd al geweten hadden' dat niets het FBI-oordeel uit juli zou veranderen. In die maand deed de FBI onderzoek naar Clintons gebruik van een privémailadres voor werkmailtjes toen ze minister was. Dat onderzoek werd afgesloten met de mededeling van Comey dat de FBI justitie adviseerde om Clinton niet te vervolgen, ook al was de Democrate onvoorzichtig geweest. Justitie nam dat advies over.

De e-mails die de FBI eerder deze maand vond zijn van Huma Abedin, al jarenlang een naaste medewerker en vertrouweling van Hillary Clinton, ook in de tijd dat zij nog minister van buitenlandse zaken was. De mails werden aangetroffen op een laptop van Abedins ex-man, de voormalige Democratische afgevaardigde Anthony Weiner, naar wie een onderzoek loopt wegens sexting met een minderjarige.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden