FBI-rapport over Kavanaugh bevat ‘niets nieuws’

Protesten tegen de benoeming van Brett Kavanaugh in Washington. Beeld AFP

De Republikeinen zijn klaar om de nieuwe opperrechter te benoemen, maar de Democraten zijn ontevreden met het rapport.

Vandaag of morgen hoort Brett Kavanaugh of hij wordt benoemd in het Amerikaans hooggerechtshof. De week uitstel die vorige week in een emotionele senaatszitting was bedongen, is voorbij. Vanochtend leverde inlichtingendienst FBI het rapport in over de jeugdjaren van Kavanaugh. Hij wordt er onder meer van beschuldigd in zijn schoolgenote Christine Blasey-Ford te hebben aangerand.

Volgens een verklaring van het Witte Huis bevat het rapport geen informatie die de benoeming van Kavanaugh in de weg staat. “Het Witte Huis vertrouwt er volledig op dat de Senaat vandaag de benoeming van meester Kavanaugh zal bevestigen”, was het officiële bericht vanmorgen, nog voor de Senaatsleden één voor één de kelder mochten betreden waar het rapport ter inzage lag. Zo reageerden gisteren ook verschillende Republikeinse Senaatsleden. “Er staat niets nieuws in”, zei senator Charles Grasley. “Geen vleug van wangedrag.”

Ook twee van de drie Senaatsleden die vorige week om het onderzoek hadden gevraagd, waren niet verrast. De Republikeinse senator Jeff Flake heeft niets kunnen vinden in het rapport dat de beschuldigingen van de aanranding door Kavanaugh aannemelijker maakt. Susan Collins, ook een twijfelende senator, sprak van een ‘zeer grondig onderzoek’.

Te smal

De Democratische kant vindt dat het FBI-onderzoek te smal is. In eerste instantie bevroeg de dienst slechts vier mensen. Drie daarvan waren meer dan dertig jaar geleden ook op het feest geweest waar de aanranding zou hebben plaatsgevonden, de vierde verklaarde dat Kavanaugh tijdens hun schooltijd ongevraagd zijn genitaliën aan haar toonde.

Pas na stevig aandringen van de Democraten kreeg de FBI groen licht om nog meer getuigen te bevragen en werd het onderzoek uitgebreid naar tien mensen, van wie er uiteindelijk negen met de FBI hebben gesproken. Onder die mensen waren noch Kavanaugh zelf, noch Blasey Ford. Het is nog onduidelijk waarom de FBI niets heeft gedaan met de tientallen andere namen die hen zijn gesuggereerd. Ook een derde vrouw die beweert slachtoffer te zijn is niet gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden