FBI-memo's: Trump vroeg naar mogelijkheid om journalisten te arresteren

De controversiële memo's van voormalig FBI-directeur James Comey, die vorig jaar door president Trump werd ontslagen Beeld AP
De controversiële memo's van voormalig FBI-directeur James Comey, die vorig jaar door president Trump werd ontslagenBeeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft na zijn aantreden bij de toenmalige FBI-directeur James Comey navraag gedaan naar de mogelijkheid om journalisten te arresteren.

Dat staat in memo’s die Comey opstelde na een reeks gesprekken met Trump en die gisteren openbaar werden toen ze werden overhandigd aan commissies van het Huis van Afgevaardigden.

Volgens de voormalige FBI-baas informeerde Trump naar de mogelijkheid om verslaggevers vast te zetten omdat hij zich zorgen maakte over het lekken van vertrouwelijke informatie vanuit het Witte Huis en overheidsdiensten. “Ze spenderen een paar dagen in de cel, maken een nieuwe vriend, en zijn bereid mee te werken”, zou de kersverse president hebben gezegd tegen Comey.

Mooie prostituees

Volgens de memo’s claimde Trump in een van de gesprekken ook dat de Russische president Vladimir Poetin tegen hem had gezegd dat Rusland ‘enkele van de mooiste hoeren ter wereld’ heeft. “Hij zei er niet bij wanneer Poetin hem dat had verteld”, noteert de voormalige FBI-baas.

Voormalig FBI-directeur James Comey, die vorig jaar door Trump werd ontslagen, publiceerde deze week zijn memoires, waarin hij de president vergelijkt met een maffiabaas. Beeld REUTERS
Voormalig FBI-directeur James Comey, die vorig jaar door Trump werd ontslagen, publiceerde deze week zijn memoires, waarin hij de president vergelijkt met een maffiabaas.Beeld REUTERS

Volgens Comey vroeg Trump hem tijdens een diner in het Witte Huis ook om zijn ‘loyaliteit’. Hij zegt de gespreksverslagen destijds te hebben opgesteld omdat hij zich zorgen maakte over Trumps gebrek aan respect voor de democratische rechtsstaat en omdat hij aanvoelde dat hij de stukken later nodig zou hebben om zichzelf of de FBI te verdedigen.

Comey werd in mei vorig jaar, ruim drie maanden na het aantreden van Trump, door de president ontslagen. Trump noemde this Russia thing, dat ‘Rusland-dingetje’, als reden voor het ontslag.

Maffiabaas

Eerder deze week publiceerde Comey zijn geruchtmakende memoires getiteld ‘A Higher Loyalty’ (Een hogere loyaliteit), waarin hij Trump vergelijkt met een maffiabaas. “Deze president is onethisch, niet gebonden aan de waarheid of aan institutionele waarden”, schrijft hij.

Trump reageerde vandaag via Twitter kwaad op de openbaarmaking van de memo’s van Comey. De president stelt dat de voormalige FBI-baas 'liegt', vertrouwelijke informatie lekt en meedoet aan een politieke 'heksenjacht' op hem. Eerder noemde hij Comey ook al ‘een slijmbal’ en ‘een verschrikkelijke FBI-directeur'. Volgens Trump hoort Comey thuis in de gevangenis.

Lees ook: 'Het is nu Lyin' Comey tegen liegende Trump'

Zijn de Amerikaanse (en Britse en Franse) aanvallen op Syrië een terecht antwoord op het gebruik van gifgas of een slinkse poging om de aandacht af te leiden van het boek van James Comey?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden