FBI mag nieuwe Clinton-mails onderzoeken
De Amerikaanse inlichtingendienst heeft toestemming gekregen om nieuw opgedoken e-mails te doorzoeken die in verband worden gebracht met Hillary Clinton. Vrijdag werd de Amerikaanse verkiezingsstrijd op zijn kop gezet toen de FBI meldde dat het toevallig mailtjes tegen was gekomen die met de Democratische presidentskandidaat te maken hebben.
Het is totaal onduidelijk wat er in die mails staat. Eerder deed de FBI onderzoek naar Clintons gebruik van een privémailadres voor werkmailtjes toen ze minister was. In de zomer zei de dienst dat dat onzorgvuldig was maar dat er geen staatsgeheimen in gevaar waren gekomen. Nu moet de FBI duizenden nieuwe mailtjes van die privéserver doorlezen om te kijken of die conclusie nog steeds klopt. De vraag is of die analyse klaar is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.
De mails doken op in een onderzoek naar een seksschandaal van Anthony Weiner, de ex-politicus die inmiddels in scheiding ligt met Clintons rechterhand Huma Abedin. De twee deelden elektronica waarop door rechercheurs zijn gevonden. Clinton zei in een reactie dat al die mails meteen openbaar gemaakt moeten worden.
Trump en Rusland
Politici uit het kamp van Clinton hebben dit weekend woedend gereageerd op de verklaring van de FBI. Democratisch leider Harry Reid schreef zelfs een brief aan de directeur van de inlichtingendienst waarin hij hem beschuldigt illegaal de verkiezingen te beïnvloeden. 'Door jouw partijdige acties, heb je de wet overtreden', aldus Reid.
Hij verweet FBI-directeur James Coney een 'verontrustende dubbele standaard' te hebben wat het behandelen van gevoelige informatie betreft. Hij zegt dat de FBI 'explosieve informatie' bezit over 'banden tussen Donald Trump en zijn adviseurs en de Russische regering'.
Ondanks herhaalde verzoeken deze voor het Amerikaanse publiek relevante informatie vrij te geven, gaf Comey daar volgens Reid geen gehoor aan, 'terwijl je bij het in bezit komen van de geringste insinuatie over Clinton niet weet hoe snel je het moet publiceren, in het meest negatieve daglicht'.