FBI mag nieuwe Clinton-mails onderzoeken

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton poseert zondag met aanhangers voor een foto. Beeld AFP
De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton poseert zondag met aanhangers voor een foto.Beeld AFP

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft toestemming gekregen om nieuw opgedoken e-mails te doorzoeken die in verband worden gebracht met Hillary Clinton. Vrijdag werd de Amerikaanse verkiezingsstrijd op zijn kop gezet toen de FBI meldde dat het toevallig mailtjes tegen was gekomen die met de Democratische presidentskandidaat te maken hebben.

Redactie

Het is totaal onduidelijk wat er in die mails staat. Eerder deed de FBI onderzoek naar Clintons gebruik van een privémailadres voor werkmailtjes toen ze minister was. In de zomer zei de dienst dat dat onzorgvuldig was maar dat er geen staatsgeheimen in gevaar waren gekomen. Nu moet de FBI duizenden nieuwe mailtjes van die privéserver doorlezen om te kijken of die conclusie nog steeds klopt. De vraag is of die analyse klaar is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.

De mails doken op in een onderzoek naar een seksschandaal van Anthony Weiner, de ex-politicus die inmiddels in scheiding ligt met Clintons rechterhand Huma Abedin. De twee deelden elektronica waarop door rechercheurs zijn gevonden. Clinton zei in een reactie dat al die mails meteen openbaar gemaakt moeten worden.

Clintons naaste medewerker Huma Abedin. Beeld EPA
Clintons naaste medewerker Huma Abedin.Beeld EPA

Trump en Rusland

Politici uit het kamp van Clinton hebben dit weekend woedend gereageerd op de verklaring van de FBI. Democratisch leider Harry Reid schreef zelfs een brief aan de directeur van de inlichtingendienst waarin hij hem beschuldigt illegaal de verkiezingen te beïnvloeden. 'Door jouw partijdige acties, heb je de wet overtreden', aldus Reid.

Hij verweet FBI-directeur James Coney een 'verontrustende dubbele standaard' te hebben wat het behandelen van gevoelige informatie betreft. Hij zegt dat de FBI 'explosieve informatie' bezit over 'banden tussen Donald Trump en zijn adviseurs en de Russische regering'.

Ondanks herhaalde verzoeken deze voor het Amerikaanse publiek relevante informatie vrij te geven, gaf Comey daar volgens Reid geen gehoor aan, 'terwijl je bij het in bezit komen van de geringste insinuatie over Clinton niet weet hoe snel je het moet publiceren, in het meest negatieve daglicht'.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden