FBI: iedere moslim is een potentiële terrorist

Protest in Pakistan wegens de arrestatie door de FBI van een in Kashmir geboren Amerikaanse burger. Beeld epa
Protest in Pakistan wegens de arrestatie door de FBI van een in Kashmir geboren Amerikaanse burger.Beeld epa

Amerikaanse 'gematigde' moslims zijn vaak sympathisanten van terrorisme. Die les leert de Amerikaanse federale recherche FBI aan zijn antiterreureenheid. De profeet Mohammed heet bij de FBI een sekteleider en islamitische liefdadigheid 'een financieringssysteem voor strijd'.

Dat meldt het tijdschrift Wired, dat zijn hand heeft weten te leggen op cursusmateriaal. De documenten worden gebruikt op de FBI Academy, het opleidingscentrum voor nieuwe werknemers.

Nieuwelingen krijgen te horen dat hoe vromer een moslim is, hoe groter de kans is dat hij geweld gebruikt. Die destructieve neiging laat zich volgens het lesmateriaal onmogelijk ten goede keren. De documenten verklaren mogelijk waarom de FBI soms hard optreedt tegen moslimgroepen, ook wanneer die nauwelijks agressie tonen.

Oorlog
'Iedere oorlog tegen niet-gelovigen is geoorloofd', legt een presentatie over de sharia (het islamitische wettenstelsel) uit. 'Gematigdheid is ondenkbaar als de Koran blijft gelden als het onfeilbare woord van Allah.'

Het materiaal noemt de islamitische 'opstand' alomvattend en verraderlijk. Moslims zouden fysiek geweld gebruiken, maar zich ook bedienen van subtiele aanvalsmethoden als immigratie en rechtszaken.

Als een moslim Amerikaan wil worden of de FBI aanklaagt omdat die hem onheus bejegent, zo merkt Wired cynisch op, dan heet dat direct 'jihad'.

Grafiek
Opmerkelijk is een grafiek die de gewelddadigheid van verschillende religies in kaart brengt. Joden en christenen werden door de eeuwen heen steeds minder gewelddadig. De lijn van islamitisch geweld loopt horizontaal. De boodschap: moslims zijn vanaf de zevende eeuw doorlopend gewelddadig.

Wired legde de documenten voor aan voormalige medewerkers van de antiterreureenheid. Zij vrezen dat de FBI werkelijke dreigingen mist als het focust op religieus gedrag. De dienst kan volgens hen beter naar aanwijzingen van criminaliteit zoeken. Nu acht het de islam onafscheidelijk van politiek geweld. 'En dat is precies de boodschap van Al Qaida.'

Volgens een woordvoerder zijn de documenten eenmalig gebruikt. Toch is volgens Wired cursusmateriaal dat moslims in een kwaad daglicht stelt niet nieuw. Het opleidingscentrum zou in juli nog anti-islam boeken op zijn leeslijst hebben gezet. De redactie van het tijdschrift beschikt tevens over een negatieve islampresentatie van dit voorjaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden