FBI gaat flitshandel uitpluizen

Amerikaanse federale recherchedienst roept beurshandelaren op om sabotage te melden

Na diverse financiële toezichthouders en de Amerikaanse justitie mengt nu ook de federale recherchedienst FBI zich in de strijd tegen de zogeheten flitshandel op Amerikaanse effectenbeurzen. Gewone beleggers zouden benadeeld worden doordat een steeds groter deel van de handel supersnel en geautomatiseerd plaatsvindt. En die computergestuurde handel zou bovendien gebruikmaken van informatie die andere beleggers niet kunnen hebben.

Een woordvoerder van de FBI bevestigde gisteren tegen onder andere zakenkrant The Wall Street Journal al een jaar bezig te zijn met onderzoek naar de flitshandel. Erg ver is de organisatie echter nog niet gekomen - het onderzoek zou zich nog altijd in een beginstadium bevinden. In een poging uit de branche zelf hulp te krijgen deed de FBI een oproep aan handelaren om zich te melden met bewijs van illegaal handelen. In ruil kunnen betrokkenen flinke strafvermindering krijgen, maar geldt ook op zijn Amerikaans: wie het eerst komt die het eerst maalt.

Hoewel veel autoriteiten de flitshandel met argusogen bekijken is het moeilijk aan te geven welke wet precies wordt overtreden. Voorlopig zet men in op de ouderwetse overtreding van het verbod op handel met voorkennis. Dat bepaalt dat alle beleggers gelijktijdig over dezelfde informatie moeten kunnen beschikken om op te handelen. Dat is de reden dat financiële toezichthouders soms de handel in aandelen van een bedrijf stilleggen als er veel geruchten de ronde doen, en het bedrijf dwingen om met een persbericht openheid van zaken te geven. Zodra iedereen weer toegang heeft tot dezelfde informatie wordt de handel weer hervat.

In samenwerking met beurstoezichthouder SEC onderzoekt de FBI of flitshandelaren inderdaad beschikken over informatie die anderen niet hebben. Dat kan bijvoorbeeld gaan om orders van 'gewone' beleggers, waar de flitshandelaar op in kan spelen en kan gebruiken voor de eigen handelsstrategie. Ook zouden sommige handelshuizen geld betalen om bepaalde cruciale informatie een paar seconden eerder te krijgen. Die paar seconden zijn voor moderne computers een zee van tijd om orders in te leggen en zo veel geld te verdienen.

Een ander vergrijp dat de FBI onderzoekt is of handelshuizen de orders van klanten gebruiken om er zelf beter van te worden. Als er plots veel vraag naar een aandeel is, kan er eerst voor eigen rekening gekocht worden, waarmee de prijs wordt opgedreven, en dan pas ingekocht worden voor hun klanten. Die strategie lijkt op de omstreden methodes van valutahandelaren bij grote banken die valutakoersen manipuleerden en die nu onderzocht worden door toezichthouders in verschillende landen.

Het debat over de geautomatiseerde handel zwelt de afgelopen tijd flink aan in de Verenigde Staten. Onlangs liet de bekende openbaar aanklager van New York Eric Schneiderman al weten onderzoek te willen doen, en ook beurstoezichthouders SEC en CFTC zijn al jaren bezig deze vorm van handel te onderzoeken. Tot nog toe zonder veel resultaat.

De Amerikaanse journalist en oud-beurshandelaar Michael Lewis - die de bestseller 'The Big Short' schreef over de financiële crisis van 2008 - bracht juist deze week een boek uit over de computergestuurde aandelenhandel.

Zijn conclusie: flitshandel zorgt voor grootschalige sabotage van het handelsverkeer op Amerikaanse beurzen. Nu is het nog aan de toezichthouders om dat te bewijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden