Update

FBI en Witte Huis: 'Aanslag in Boston was terreurdaad'

Een agent op de plek van de marathonfinish, vandaag. Beeld getty
Een agent op de plek van de marathonfinish, vandaag.Beeld getty

Drie mensen zijn om het leven gekomen en zeker 144 gewond geraakt bij een aanslag met twee bommen maandagmiddag bij de finishlijn van de marathon in Boston. De Amerikaanse overheid heeft direct na de ontploffingen op diverse locaties extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het luchtruim boven Boston werd voor enige tijd gesloten.

Het aantal dodelijke slachtoffers stond uren op twee; tegen drie uur vannacht maakte de politie bekend dat er een derde dode viel te betreuren. Onder de doden is een jongen van 8 jaar. Van de naar schatting meer dan 144 gewonden bevinden zich er zeker 17 in kritieke toestand, zo meldden de ziekenhuizen. De meeste verwondingen zijn aan het onderlichaam. In de ziekenhuizen zijn bij zeker tien mensen ledematen geamputeerd.

De FBI en het Witte Huis beschouwen de aanslag als een 'terreurdaad'. Het Homeland Security Committee spreekt van 'een gecoördineerde actie'. De politie meldde vannacht dat er geen verdachte in hechtenis is genomen. Aanvankelijk waren er berichten dat er een 'person of interest' was ondervraagd. Het is ook onduidelijk of de aanslag het werk is van een individu of een organisatie.

Obama
President Barack Obama sprak om 6.10 gisteravond (lokale tijd, net na middernacht in Nederland) een korte verklaring uit in de briefing room van het Witte Huis. Hij waarschuwde overhaast conclusies te trekken over de daders en de achtergrond. 'Maar ik verzeker u dat we erachter komen wie dit heeft gedaan, en dat we die verantwoordelijk zullen stellen.' Obama heeft zelf de term 'terroristische aanslag' niet in de mond genomen. Hij bevestigde dat veiligheidsmaatregelen over de hele VS zijn verscherpt.

In Boston, maar ook in New York en Washington zijn maatregelen genomen. 'We verhogen de veiligheid in hotels en andere prominente locaties, totdat we meer weten over de explosie in Boston', meldt een afdelingshoofd van de NYPD aan nieuwszender CNBC.

Het gebied voor het Witte Huis in Washington is afgezet met tape. Mensen met een toegangspas mogen nog steeds naar binnen, maar het publiek wordt weggehouden bij Pennsylvania Avenue, de straat waaraan het Witte Huis ligt. De vliegvelden bij Los Angeles zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Bibliotheek
Langs de route van de marathon zijn nog twee explosieven gevonden. Die zijn gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De politie meldde in een persconferentie nog een explosie in de JFK Library, maar later bleek dat er naar alle waarschijnlijkheid sprake is van toeval. Er heeft brand gewoed in de bibliotheek; niemand van het personeel of bezoekers is gewond geraakt.

De twee bommen die de slachtoffers eisten ontploften op Boylston Street, bij Copley Square, maandagmiddag om 2.50 uur (plaatselijke tijd) vlak voor de finishlijn van de marathon. De tweede bom ontplofte 12 seconden na de eerste, op ongeveer 75 meter afstand. Op diverse videobeelden zijn de ontploffingen van dichtbij te zien.

Op het moment van de explosies was de marathon 4 uur en bijna tien minuten bezig. Van de 23.326 deelnemers waren toen 17.584 de streep gepasseerd, aldus de organisatie. Op de startlijst van de marathon stonden 73 Nederlanders. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken waren er onder de slachtoffers geen Nederlanders.

Patriot's Day
De marathon van Boston wordt traditiegetrouw gehouden op Patriot's Day, een officiële vrije dag in Massachusetts. Op deze dag worden de eerste slag van de Amerikaanse Revolutionaire oorlog herdacht, op 19 april 1775. De dag, altijd de derde maandag van april, wordt ook ook wel Marathon Monday genoemd.

De marathon van Boston is de oudste marathon ter wereld. Jaarlijks beginnen tot wel 27 duizend atleten aan de loop. De marathon van gisteren was de 117de, de eerste dateert van 1897. De lopers moeten enkele pittige heuvels over, waaronder de befaamde Heartbreak Hill. De finish ligt tegenwoordig op de historische Boylston Street. De marathon trekt bijna ieder jaar gemiddeld een half miljoen toeschouwers.

De organisatie van de marathon van Londen, die komende zondag wordt gelopen, overweegt verscherpte maatregelen te treffen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Nederland zegt geen mededelingen te willen doen over eventuele (extra) beveiliging van gebouwen of personen.

Wall Street
De aanslag in Boston had direct effect op de aandelenkoersen op Wall Street. De cijfers stonden al in het rood vanwege slechte cijfers uit China, maar de situatie verergerde toen de handelaren de beelden vanuit Boston zagen. De New York Stock Exchange beleefde zijn slechtste dag sinds 7 november: de Dow Jones daalde met 1,8 procent, de S&P 500 met 2,3 procent

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Een speciale SWAT-eenheid patrouilleert op Copley Square in Boston, vlakbij de plek waar de twee bommen afgingen. Beeld reuters
Een speciale SWAT-eenheid patrouilleert op Copley Square in Boston, vlakbij de plek waar de twee bommen afgingen.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden