Onderzoek

FBI doorzoekt woning Trump, mogelijk vanwege vertrouwelijke documenten

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Agenten van de FBI hebben maandag het huis van Donald Trump in het Mar-a-Lago resort in Palm Beach in de staat Florida doorzocht.

Redactie Trouw

Televisiezender CNN meldt dat de voormalige president van de Verenigde Staten dat heeft bevestigd tegenover de nieuwszender. Volgens CNN gaat het om het uitvoeren van een huiszoekingsbevel.

“Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten”, schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht. Trump was op het moment van de huiszoeking zelf niet in de woning aanwezig.

“Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsinstanties, was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast", aldus Trump. Hij beschuldigt de “radicaal-linkse Democraten” ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november.

Waarnaar de FBI-agenten op zoek zijn werd niet meteen duidelijk. De FBI en het ministerie van Justitie wilden maandagavond nog geen commentaar geven. Ook het Witte Huis deed nog geen mededelingen.

Inval Mar-a-Lago is lang niet het enige probleem voor Donald Trump

Terwijl FBI-agenten maandag zijn zomerresidentie doorzochten, bereidde Donald Trump zich in New York voor op een getuigenverhoor over mogelijke zakelijke misstappen.

Geheime documenten

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met documenten die Trump mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis vertrok. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt al enige tijd de vondst van een aantal dozen met als ‘geheim’ bestempelde informatie in de woning van Trump: Mar-a-Lago, waar de voormalig president is gaan wonen na zijn vertrek uit het Witte Huis. Het Nationaal Archief meldde in februari dat in het resort vijftien dozen met vertrouwelijke documenten waren aangetroffen.

Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Volgens The New York Times stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten te verscheuren.

Assistenten ondervraagd

Ook The Washington Post zegt op basis van een anonieme bron dat de inval om vertrouwelijke documenten zou gaan en zegt erbij dat er een gerechtelijk zoekbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is volgens de krant ‘zeer ongebruikelijk’ voor een voormalige president. De ‘hoogste niveaus’ van het justitieministerie zouden volgens de krant betrokken moeten zijn geweest bij het verkrijgen van zo’n bevel, maar een woordvoerder van het ministerie wilde tegen de krant niet zeggen of justitieminister Merrick Garland hierin een rol heeft gespeeld.

Volgens CNN werden assistenten van Trump in het Mar-a-Lago resort in april en mei ondervraagd door de FBI met betrekking tot de documenten. Dat de FBI het huis van Trump doorzoekt zou ook kunnen betekenen dat het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 zich toespitst op Trump zelf.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden