Fawaz Jneid: 'Ik doe politieke uitspraken op persoonlijke titel'

Imam Sjeik Fawaz Jneid spreekt in de As Soennah-moskee in Den Haag de gelovigen toe. (archief 2008) Beeld ANP
Imam Sjeik Fawaz Jneid spreekt in de As Soennah-moskee in Den Haag de gelovigen toe. (archief 2008)Beeld ANP

Terug van niet weggeweest. De Haagse imam Fawaz Jneid, landelijk bekend door zijn gepeperde uitspraken waaraan hij het predikaat 'omstreden' dankt, heeft deze ramadan gewoon dat gedaan, wat hij altijd al deed. Hij leidde gebedsdiensten in volle zalen.

Eildert Mulder en Perdiep Ramesar

Dat is minder gewoon dan het lijkt. In maart kreeg hij na een hevig conflict ontslag bij de As-Soennahmoskee. Maar hij ging niet bij de pakken neerzitten. "Ik ben prediker", zegt hij na afloop van de vrijdagsdienst. "Ik heb een relatie met de moslims. Een conflict met een moskeebestuur betekent niet het einde van de prediking."

De ramadan loopt op zijn einde, Fawaz is vrolijk. "Willen jullie wel samen met zo'n terrorist op de foto?", lacht hij tegen de verslaggevers, als zijn aanhangers foto's maken van het gesprek. Fawaz heeft reden tot blijdschap, de ramadan was een belangrijke populariteitstest, die hij glansrijk heeft doorstaan. Zijn alternatieve diensten in een feestzaal in de Haagse wijk Transvaal trokken telkens zo'n vijfhonderd gelovigen, de meesten afkomstig van de As-Soennahmoskee. Dat lijkt een overtuigende overwinning in het slepende conflict met zijn vorige moskee, dat juridisch nog niet is afgewikkeld.

In zijn preek noemde hij sommige Europese moskeeën, 'huizen van racisme, nationalisme en tribalisme'. Bedoelt hij de As-Soennah-moskee? Voelde hij zich in die overwegend Marokkaanse moskee als Syrische Libanees gediscrimineerd?

"Nee", zegt Fawaz. "Ik preek over algemene onderwerpen. Natuurlijk kunnen die ook van toepassing zijn op de As-Soennahmoskee. Als ik het heb over woekerrente, dan kan het best zijn dat bezoekers van die moskee zich daaraan schuldig maken. Hetzelfde geldt voor racisme, nationalisme en tribalisme." De grote opkomst heeft Fawaz gesterkt in het vertrouwen dat hij een eigen moskee kan beginnen. Dat zou dan de vierde salafistische moskee in de Hofstad worden.

Die nieuwe moskee moet van Fawaz aan minimale kwaliteitseisen voldoen. Dat doen volgens hem lang niet alle Europese moskeeën.

Fawaz: "Iedereen kan hier een moskee vestigen, ook zonder enig theologisch niveau. Dat schaadt het imago van de islam. Het is met moskeeën als met kerken. Ook die hebben een goede pastoor nodig, om wanorde te voorkomen."

Een van de verwijten van het moskeebestuur was dat Fawaz islamitische huwelijken zonder burgerlijk huwelijk sloot. Fawaz: "Dat is een enkele keer gebeurd, in noodsituaties. Bij voorbeeld bij vluchtelingen, die vanwege hun status geen burgerlijk huwelijk konden sluiten, en niet wilden zondigen tegen de sharia. Het bestuur wist ervan.

"Een keer heb ik de broer van een nog zittend bestuurslid op die manier geholpen. Nooit heb ik meegewerkt aan een polygaam huwelijk. Ik krijg wel eens het verzoek daartoe, maar dat wijs ik consequent af, vanwege de strafbaarheid. Ik adviseer ze dan om dat huwelijk in het land van herkomst te sluiten."

Een ander conflictpunt was dat Fawaz zich te veel met politiek bemoeide, vooral na het uitbreken van de Arabische revoluties.

Fawaz: "Ik mag zeggen wat ik wil. Ik doe die uitspraken op persoonlijke titel. Als Syriër wil ik pertinent niet dat vrijwilligers van hieruit aan de strijd gaan meedoen. De Syriërs kunnen het prima alleen af en ik wil beslist geen Al-Kaida in het land."

Preken Fawaz Jneid
De Haagse salafistische imam Fawaz Jneid wenste zo'n tien jaar geleden het toenmalige Kamerlid Hirsi Ali en de filmer Theo van Gogh dodelijke ziekten toe. Het tv-programma Nova maakte geheime opnamen van een preek over de toelaatbaarheid van het slaan van ongehoorzame vrouwen.

Fawaz liet zich later van een andere kant zien. Hij spoorde jonge vrouwen, die in contact stonden met de terroristische Hofstadgroep aan de politie in te lichten. Ook maakte hij zich geweldig kwaad over islamitische relschoppers die in Parijs massaal auto's in brand staken.

Begin dit jaar schorste het bestuur van de salafistische As-Soennahmoskee hem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden