Favorietenrol werkt verlammend op VVOG

HARDERWIJK - VVOG had de strijd om de landstitel zaterdagvoetbal voortijdig kunnen beslissen door Lisse met lege handen huiswaarts te sturen. Die wetenschap alleen al werkte echter verlammend op de Harderwijkers (1-2). Door dat resultaat blijft de titelstrijd spannend tot de laatste dag en behoudt zelfs GVVV kans op de zaterdagtitel.

PETER WILSCHUT

VVOG had zich in de heenduels van het kampioenschap een prima perspectief verschaft door eerst op vreemde bodem Lisse te kloppen (1-3) en afgelopen dinsdag in eigen huis af te rekenen met GVVV (1-0). De wervelende start bracht de Harderwijkers op de rand van een primeur: de hoogste eer bij de zaterdagamateurs werd sinds de invoering in 1983 van het systeem met drie topklassen nog nooit na vier duels vergeven.

VVOG had die missie dus kunnen volbrengen, maar de ploeg van trainer Dwight Lodeweges vocht vanaf de eerste minuut tegen zichzelf: “De spelers liepen te veel en te snel achteruit, waardoor de voorhoede in een isolement kwam”, meende de niet eens ontevreden trainer. De verborgen vreugde van de dit seizoen zo succesvolle Lodeweges had ongetwijfeld te maken met het in tact blijven van het perspectief op de landstitel. Het nu nog niet uitgeschakelde GVVV treft morgen Lisse. In het voor VVOG minst gunstige geval wint Lisse, maar de Harderwijkers weten dat zij dan zaterdag in Veenendaal 'slechts' met een doelpunt meer dan Lisse afstand hoeven nemen van GVVV. In dat geval ontstaat een gelijk doelsaldo en geven de door de VVOG beter genomen strafschoppen na afloop van het heenduel de doorslag. In alle andere gevallen volstaat voor VVOG een gelijkspel. Alle drie de kandidaten hebben de situatie dus in mindere of meerdere mate in eigen hand, VVOG kan vanaf de zijlijn de beste rekenkunde toepassen. Al bewees de warme zaterdag dat dat ook de verkeerde prikkel kan geven.

De eerste helft gaf een eenzijdig spelverloop. Lisse was de bovenliggende partij, had het meeste balbezit en een vrijwel ononderbroken veldoverwicht. Kansen kregen de Zuid-Hollanders ook, maar Linger, Van de Zwet en Wijbenga misten precisie. VVOG stelde daar bitter weinig tegenover en moest tot het begin van de tweede helft wachten alvorens het kansrijk werd. Toen Marijn Zeegers de score tot twee keer toe verzuimde te openen voor de thuisclub viel de treffer toch voor Lisse: Simons beroerde al dan niet gewild een inzet van Wijbenga (0-1). Vijf minuten nadien leek Lisse op rozen te komen toen Ras zijn schot van richting veranderd zag (0-2). De middenvelder kwam overigens tot zijn inzet na een onvoorstelbaar staaltje van apathie in de Harderwijkse verdediging. Het was de inleiding tot veel meer attractiviteit. VVOG had zich echter zo zeer ingesteld op de opponent dat de omschakeling naar een meer aanvallend concept nooit de noodzakelijke scherpte kreeg. Desondanks scoorde Zwep tien minuten voor tijd de aansluitingstreffer (1-2, een van richting veranderd schot) en kreeg VVOG voor- en nadien mogelijkheden via de knullige invaller Westhuis en via De Haan. Anderzijds had Van Duyvenbode voor Lisse de 1-3 op de schoen, maar diens verdedigende aard verklaarde zijn slappe inzet.

Lisse-trainer Ted Immers was tevreden met de uitslag. Hij had zijn huiswerk goed gedaan na de tegenvallende prestatie voor eigen publiek. Voorstopper Stephan Spruyt en middenvelder Peter Wubben bekochten hun gebrek aan loopvermogen en dynamiek met een wisselpositie. Immers had nu Fred van Rooyen gekoppeld aan de vrijwel onzichtbare Marcel de Haan terwijl René Ras en Harry Wijbenga de loopas in het centrum moesten afsluiten voor met name Zwep. Die opzet slaagde. Het enige waarover Immers minder vreugde uitte was het afmaken van de kansen. Als zijn ploeg ook op dat onderdeel sterker had gescoord was de uitgangspositie van Lisse er een stuk gunstiger op geworden. De bollenploeg zal nu morgen fors moeten uithalen tegen GVVV om van dinsdag tot zaterdag enigszins gerust te kunnen slapen. Terwijl alleen dat scenario Lisse komend weekeinde - zonder zelf in actie te komen - de landstitel kan bezorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden