Favorieten nog niet in vorm

Afgelopen weekend werden de laatste vijf wedstrijden van de eerste round robin afgewerkt in de MK viertallen. Er zijn heel wat verschuivingen in de stand ten opzichte van het eerste weekend te melden, zowel aan de kop als aan de staart van het klassement. Eerst maar even de top. Na het weekend van 11 en 12 oktober voerde Pegasus (Amsterdam) de ranglijst aan, maar die gingen in de laatste wedstrijd van dit weekend met 25-3 onderuit tegen het Leidse Crash (steeg van zevende naar derde plaats). Modalfa (Amsterdam) liet Van Cleeff-Vis aan de kant en klom meteen op naar een afgetekende eerste plaats. Vooral Bakkeren-Bertens gingen onverstoorbaar verder met 'hakken', zij staan met afstand eerste in het Butler-klassement. Dat zal de bondscoach ertoe aanzetten Bakkeren-Bertens weer op te nemen in de kernploegselectie.

Onderin verruilden Star (Utrecht) en Viva (Den Haag) van plek, Star staat nu negende, Viva neemt de twaalfde en laatste plaats in. EGBC (Groningen) deed dit weekend de beste zaken: ze klommen van de tiende naar de zesde plaats.

De grootste verrassing is echter dat 't Onstein 1 zo zwak opereert. Ze hebben uit de vijf wedstrijden van dit weekend maar 67 VP gehaald en zijn gezakt onder het midden, zevende. Vooral Jansma-Verhees lijken zich in een vormcrisis te bevinden. Ook de andere favoriet voor de finale, De Lombard (Rotterdam), kan nog niet overtuigen, ze staan nu vierde.

De competitie is deze keer iets anders van opzet in vergelijking met vorig jaar. Er wordt nu nog een tweede round robin gespeeld (op 22/23 november zes wedstrijden en 13/14 december vijf wedstrijden), daarna gaan de eerste vier door naar de halve finales (de eerste mag de tegenstander kiezen), de overige teams zijn meteen uitgespeeld (nummer 10, 11 en 12 degraderen). Er kan dus nog heel wat gebeuren.

Bizarre spellen waren er genoeg. Stel, je raapt op (zuid):

A7 V10963 A963 H7

Niemand kwetsbaar; je rechterbuur opent met 4. Tijd voor actie?

Een doublet ziet er erg verleidelijk uit, maar laat partner dat wel staan? Of kan je linkerbuur weglopen naar een beter contract?

De meeste zuidspelers pasten daarom beheerst (maar met kromme tenen) en hoopten erop dat partner met een heropeningsdoublet op de proppen zou komen. Dat gebeurde bepaald niet! Na een pas van west, bood noord 5, gedoubleerd door west. Het lag als volgt (Zie diagram 1).

Aanvankelijk zaten de meeste zuidspelers als dummy inwendig te koken over de gemiste gebraden gans - 4 kan (gedoubleerd) drie down gespeeld worden -, maar dat veranderde snel toen bleek dat 5 niet down kon. De leider kan simpel twee schoppen troeven in de dummy, waarna hij niet meer verliest dan een harten en een troefslag.

Op het spel daarna een biedprobleem voor oost:

H4 AH965 865432 -

Je partner opent met 1SA, de tegenpartij houdt zich stil. Hoe pak je dit aan?

Eerst maar eens 2, een transfer naar 2. Daarna bied je 3, partner 3SA. Het moment van beslissen, doe je nog wat of laat je partner in 3SA zitten?

Drijver (De Lombard) bood nog een keer 4, waarna zijn partner, Schollaardt, aanstuurde op 6. Dat is een aardig contract (Zie diagram 2).

Het eindcontract van 6 is redelijk kansrijk. Om het te maken moet óf H moet goed zitten (sec, doubleton of in driekaart), als hij fout zit, moeten de ruiten daarna vallen. De contrasten aan de tafels waren groot. Aan één werd na een 1-opening van west 3SA het eindcontract gedoubleerd door noord. Noord vroeg hiermee om een klaveren start. Ondanks de renonce klaveren bleef oost zitten, niet handig. Zuid startte 7, die mocht houden! Hierna kwam B en 3SA was één down!

Een leuk technisch spel was het volgende (Zie diagram 3).

De meeste paren bereikten na het volgende biedverloop 6:

West Noord Oost Zuid

2SA pas 3 1) dbl 2)

pas 3) pas rdbl 4) pas

3 5) pas 6 pas

pas pas

1) Niemeijer (vraagt hoge 4/5 krt)

2) Uitkomst doublet

3) Geen -stop

4) Herhaalde Niemeijer

5) 5 krt

Door het uitkomstdoublet van zuid op 3, kwam noord uit met 5. Wat is de beste speelwijze?

Omdat er een vaste klaverenverliezer is, lijkt op het eerste gezicht het spel te zitten op de dubbele hartensnit (zowel de heer als de tien moet goed zitten), maar er is een leuke eliminatie en ingooi. Neem met A, trek drie rondjes troef, drie keer ruiten, eindigend in de hand en speel V voor. Noord moet dekken met H voor de aas in dummy. Ga hierna van slag met klaveren, zuid moet nemen en moet in de dubbele renonce of in de B9 vork van de dummy terugkomen. Op deze manier ben je dus niet meer afhankelijk van de positie van 10. Zitten de schoppen 2-2, dan kun je de speelwijze nog iets verbeteren door na twee keer troeftrekken en de drie rondjes ruiten van slag te gaan met klaveren. Dan maak je het zelfs als noord Hxx heeft en zuid 10xx en noord een klaverenentree mocht hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden